Primul Maraton – Raiffeisen Runners. #5
Pentru al cincelea an consecutiv, o echipă a Raiffeisen Bank a luat startul într-un program de pregătire care are ca obiectiv participarea la Maratonul Internațional București (MIB). Din iunie încoace, participanții – aproape 50 – au început o serie de antrenamente tot mai intense care au drept scop terminarea cu bine a cursei de maraton sau semi-maraton din cadrul MIB.
Proiectul “Primul Maraton – Raiffeisen Runners” respectă formatul deja clasic. Alergătorii sunt îndrumați, pregătiți, susținuți pe tot parcursul programului de antrenament de către o echipă formată din Oana Badea Solomon, Gabriel Solomon, Marian Chiriac și – în premieră – de angajați ai băncii care au terminat deja programul și sunt în acest moment alergători cu (tot mai multă) experiență.
Fiecare dintre participanți a primit un program individualizat de pregătire, iar pentru echipa din București se organizează două alergări comune pe săptămână. În rest, antrenamentele sunt individuale, urmărindu-se însă evoluția generală și diferiți parametri psiho-somatici.
Desigur, și scopul programului a rămas același: să arate că un om obișnuit, dar cu un antrenament personalizat, riguros și urmat cu consecvență, care respectă principiile de bază ale unei alimentații sau hidratări corecte, care are perseverență și metodă, poate să alerge o distanță lungă (semimaraton sau maraton).
Nu în ultimul rînd, programul își propune să promoveze ideea de mișcare fizică și de viață activă. Și nu performanța.
*****
O să avem tot mai multe relatări despre evoluțiile din cadrul ”Primul Maraton”, însă pe moment să subliniem doar importanța alergărilor lungi.
Sunt mai multe praguri care trebuiesc trecute în pregătirea unei curse de maraton. După perioada de început, de obișnuire a organismului cu efortul fizic dar și de acumulare de cît mai mulți kilometri, urmează “sezonul” alergărilor lungi.
Adică al distanțelor de peste 20 de km, dar nu mai lungi de 35 de km. E unul dintre cele mai solicitante momente din pregătire.
Până acum, după două luni de antrenamente cei mai mulți dintre participanții ce își propun să termine o cursă de maraton au reușit să atingă pragul de 20 km. Fără probleme majore.
De ce e nevoie de o alergare lungă? Întîi de toate, deoarece corpul trebuie obișnuit cu efortul de lungă durată, antrenat să reziste și să își cunoască limitele. În general, există două praguri peste care trebuie trecut în timpul alergării unui maraton. Mai întîi, este unul atins la început, după circa 5-7 km de alergare, pînă cînd organismul se turează. Odată trecut acest prag, corpul simte o descătușare, apare senzația că are resurse să alerge mult, tot mai mult. Însă, urmează pragul cu adevărat dificil (maratoniștii îl numesc în engleză “the wall” sau, în limbile germanice, “Der Mann mit dem Hammer”), cel de pe la km 30-35. Dar despre asta, la vremea potrivită.
Apoi, mai e nevoie de un antrenament lung deoarece din punct de vedere psihic, ca alergător trebuie să “îmblînzești” timpul, să dai o ocupație minții în cele cîteva ore de alergare. Chiar și psihicul trebuie, așadar, antrenat.
Spor la alergat și atenție la căldură.