marți, decembrie 10 2024
Dopingul și finanțarea (insuficientă, prost gestinată etc) sunt două din principalele probleme ce continuă să afecteze atletismul din țara noastră. Cazuri recente reprezintă un exemplu în acest sens.

Doping

Atleta Maria Magdalena Luca a fost suspendată patru ani de către Agenția Națională Anti-Doping după ce a fost testată pozitiv la finalul Campionatului naţional de maraton, iar un alt sportiv, Sorin Mîneran, care a cîștigat primul loc în cadrul aceleiași competiții, așteaptă o decizie finală de la ANAD, fiind suspect de folosirea unor substanțe interzise.

Luca și Mîneran au alergat în octombrie la Maratonul Internațional București, concurs în cadrul căruia s-a organizat și Campionatul național de maraton.

Sportiva, care a fost legitimată la CSU Galați a scos un timp de 3h:06min:56sec la MIB, unde s-a clasat pe locul 8 la fete și pe 3 în cadrul Campionatului național. Luca are un PB de 2h:53min:46sec, realizat în 2014 la Salonic.

La rîndul său, Sorin Mîneran, legitimat la CSU Arad, a ocupat locul 5 la MIB și a devenit campion național cu un timp de 2h:30min:22sec. Detalii aici despre cariera sa.

Site-ul 4run.ro relatează că în cazul lui Mîneran substanța descoperită în proba lui ar fi higenamina, un Beta-2 Agonist care mărește nivelul de noradrenalina și ajută la oxigenarea sîngelui. Higenamina și derivații săi ar urma să fie deplin interzisă abia de anul viitor, cazurile cu alți sportivi depistați fiind controversate sau finalizate cu suspendări minore.

a

Finanțarea

Gala Atletismului Românesc, desfășurată săptămîna trecută, a fost o ocazie pentru a premia cele mai bune performanțe ale atleților români (inclusiv ale juniorilor), în anul 2016. Conform FRA, cel mai bun sportiv a fost desemnat aruncătorul de greutate Andrei Gag, care numai anul acesta a devenit vicecampion mondial indoor, a obținut aur la Campionatele europene de aruncări lungi și a ocupat locul 13 la Jocurile Olimpice de la Rio.

Pe locurile următoare s-au clasat ștafeta feminină 4×400 m (Andreea Miklos, Bianca Răzor, Adelina Pastor, Mirela Lavric, Sanda Belgyan, Anamaria Ioniță), medalie de bronz la CM indoor, locul 8 la CE în aer liber și apoi Elena Panțuroi ( triplusalt)cu un loc 5 la CM indoor.

Deși aceste rezultate sunt departe de cele obținute în momentele de glorie ale atletismului românesc, trebuie remarcat că sportivii au fost recompensați în bani (cu sume ce au ajuns chiar la mii de euro), iar FRA a adăugat, din surse proprii, cadouri constând în aparatură electronică.

Problema a apărut însă, conform relatărilor Gazetei  Sporturilor, în momentul în care FRA nu a mai respectat o cutumă a atletismului românesc, respectiv premierea în bani – cu același cuantum – și a antrenorilor care au pregătit atleții. Aceștia au trebuit să se mulțumească doar cu niște televizoare (evaluate de GSP la 700 de lei), ceea ce pentru mulți a fost umilitor.

Sunt multe întrebări care se ridică după acest eveniment:

  • cît de clare sunt criteriile de evaluare a rezultatelor atletice, în condițiile în care performanțele au scăzut foarte mult? Altfel spus, cît de mult trebuiesc  totuși premiate rezultate medii la nivel mondial?
  • Este nevoie de premierea în bani și a antrenorilor? Asta în condițiile în care încă se mai practică cutuma ca atleții să dea circa 15 la sută din orice fond de premiere către proprii antrenori.
  • De ce nu se premiază și rezultatele atleților masters, care anul acesta au obținut cîteva performanțe mondiale reale (detalii aici)?

Întrebări avem. Să vedem dacă vom găsi răspunsuri…

Comments

comments

Previous

Știri pe scurt. Cam ultimele

Next

Portret de doamnă. Elena Pagu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also