marți, octombrie 15 2024

Valeriu Tomescu, antrenorul singurei noastre campioane olimpice la maraton, oferă câteva sfaturi celor interesați de alergare.

Tom0
Am vorbit mult cu Valeriu Tomescu. Nu doar pentru că am avut timp suficient la dispoziție ci mai ales pentru că este o persoană extrem de deschisă. Sinceră, simplă în exprimare, dar mai ales empatică. Nu are nimic din morga celor care se consideră atoateștiutori (chiar dacă rezultatele îl recomandă) și îi place să ofere. Se pune la dispoziția celor doritori, fără rest.

Din cele aproape trei ore de discuție (un interviu realizat de Florin Popa și Marian Chiriac) vă oferim acum partea a doua a acestui dialog. Partea întâi este disponibilă aici.

Sunt idei utile alergătorilor începători, dar și celor profesioniști. Sunt și sfaturi, experiențe de viață împărtășite fără reținere, momente de sinceritate, dar și informații de ultimă oră.

Alerg.ro: Cu ce ar trebui să înceapă o persoană care își dorește să alerge?

Cel mai important lucru înainte de a te apuca de alergare e să faci un set complet de analize medicale. De ce? Pentru că astfel putem evita anumite situații sau stări, iar anumite enzime pot sugera un dezechilibru. Așadar, trebuie să ținem cont de valorile medicale și să anticipăm și să evaluăm tendința stării de sănătate. Anumite analize e bine să fie făcute nu doar la început, ci și după un antrenament de 3 săptămâni, după o lună, 10 luni, pentru a vedea ce se întâmplă cu organismul nostru.
Alerg.ro: Un doctor de obicei îți face un examen sumar și îți spune: apt pentru efort fizic. Este suficient?

Nu. A trebuit să învăț acest lucru din experiența acumulată în timp și din faptul că nu am avut buget niciodată suficient astfel încât să îmi pot permite să angajez experți. Acum îmi prinde bine.
Apropo de ce recomandă un medic și ce recomand eu ca antrenor cu experiență în probele de anduranță. Un doctor se uită, spre exemplu, la nivelul fierului în organism.  În schimb eu întotdeauna recomand și analiza valorii proteinei fierului, care se numește feritină. Feritina poate să fie absolut dezastruoasă ca valori, iar fierul să îmi arate că suntem în regulă. De fapt, noi suntem anemici fără să știm. Este o anemie indusă de alimentația nepotrivită dar și de efort.

Alerg.ro: Care este următorul pas după trecerea cu succes a analizelor medicale?Tom3

După ce avem analizele și evaluarea medicală, putem vorbi despre stabilirea unui program și a unui regim de antrenament. O întrebare pe care mi-o pun: cum să așezi în săptămână antrenamentele în așa fel încât să nu afectezi viața, locul de muncă al clientului? Niciun antrenor din lumea asta nu își permite să prescrie un plan de antrenament fără să facă măsurători legate de partea de biochimie- fiziologie. Antrenez oameni care muncesc foarte multe ore și care au început să înțeleagă un lucru: odată ce se confruntă cu efortul antrenamentelor, încep să nu mai resimtă atât de tare stresul de la locul de muncă, problemele întâmpinate încep să se diminueze.

Alerg.ro: Recomandați folosirea unui anumit tip de încălțăminte?

Nu pot să recomand  un tip de încălțăminte potrivit pentru toată lumea, ci o evaluare în funcție de individ și în funcție de ce i se potrivește.

Alerg.ro: Cum își poate descoperi un alergător amator specializarea pentru care este înzestrat din punct de vedere genetic?

E o triere naturală în final. Dar vorbind de amatori, tendința este întotdeauna să te grăbești, nu să parcurgi treptat pașii necesari. Nu cred că există o rețetă anume, însă dacă luăm ca exemplu sportivii de performanță, vedem că aceștia se “mută” în timp la de la o probă la alta mai solicitantă. La fel ar trebui să facă și amatorii: să înceapă cu un cros de 5 km, apoi să treacă la unul de 10 km și abia apoi la un semimaraton.

Alerg.ro: Așadar, nu recomandați începerea alergării prin participarea la un maraton…

Nu, absolut nu. Orice alergător amator trebuie să înceapă prin a parcurge anumite distanțe în mers. Și dacă învață să facă mersul corect, subconștientul va învăța suficient că, atunci când vor trece la alergarea propriu-zisă, să aibă o ținută corectă, să își folosească brațele, să nu alerge pe călcâie, cu vârfurile deschise sau închise, să nu alerge cu brațele încrucișate. Sunt mici detalii care fac o mare diferență în final. ”Guvernatorul” central este creierul. Orice facem din punct de vedere fiziologic este controlat de către creier. Dacă psihic nu ești alert, nu ai cum să reușești.

Comments

comments

Previous

Concurs-fulger. Aleargă la Mamaia

Next

De alergat în Bulgaria

1 comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also