sâmbătă, iunie 15 2024
Vrea să termine în octombrie, la Maratonul București, prima sa cursă pe distanța de 42,195km. Ambițios, calculat (asta deși, în rest, îi cam plac riscul și imprevizibilul), bucuros să vadă că alergarea poate fi ”un sport de echipă”, Bogdan Pojar s-a pus serios pe treabă.  Pînă acum, după ceva kilograme date jos și mult mai mulți kilometri adunați în alergare, se pare că va reuși.

Primii pași

”Nu am făcut sport într-un cadru organizat în copilărie sau adolescență, în schimb jucam fotbal destul de des, alături de prieteni. De asemenea, am cochetat și cu tenisul, dar nu puteam practica acest sport prea serios din lipsă de infrastructură (terenuri, cluburi, antrenori). Din acest motiv, tenisul s-a transformat din pasiune în hobby. M-am tot gândit să iau lecții în ultima perioadă, dar deocamdată sunt preocupat de antrenamentele pentru maraton.

Am descoperit alergarea, pentru prima dată, prin intermediul relatărilor unui coleg de birou, care se pregătea de primul său maraton, în urmă cu 6-7 ani. În timp ce el îmi povestea de ”a fi tu cu tine” și de ”long run-uri de 35 de km”, eu eram preocupat în a-i explica cât de absurd și lipsit de scop mi se pare  “alergatul ăsta aiurea, fără o minge” și în a contabiliza kilograme în plus.

Au trecut câțiva ani de la această relatare și până la prima mea cursă, o ștafetă de 4×10,5 km în 2013, alături de trei colegi de birou. Am rămas foarte plăcut impresionat de toată energia pozitivă din jurul meu, plecând cu promisiunea că voi reveni. Revenirea s-a lăsat însă destul de mult așteptată. Mai exact, anul trecut în octombrie am alergat prima mea cursă de 21 km ca răspuns la niște cifre amețitoare pe care mi le arăta cântarul la începutul verii. Rezultat: -13 kg și +21 km :)))”.

Experiența “Raiffeisen Runners – Primul Maraton”

Am aflat de programul “Primul Maraton” în urmă cu ceva vreme de la colegii din bancă, dar nu i-am dat mare importanță, deoarece cuvântul “maraton” nu exista în vocabularul meu. Și totuși, ceva s-a schimbat în această primavară, când o voce din mintea mea a spus: “Go!”.

Experiența în sine, de până acum, m-a ajutat să-mi remodelez o prejudecată și anume că “alergarea e sport individual”. Am aflat că efortul devine mai ușor de suportat când întâlnești fețe cunoscute pe traseu, când de nicăieri apare unul dintre cei patru ”fantastici” care, de fiecare data, își asumă cu bucurie rolul de “pacer” și de povestitor pentru a te ajuta să uiți de oboseală și să ajungi la finalul antrenamentului.

De asemenea, pentru mine reprezintă un confort deosebit faptul că nu există întrebare care să  rămână neclarificată temeinic, plus vreo 3-4 recomandări de exerciții care pot elimina cauza problemei. Prin urmare, pot spune că am trecut peste sentimentul inițial că în Herăstrău există doar deal și plat :))).

Lecțiile alergării

Alergarea m-a învățat să am mai multă răbdare. De asemenea, cu fiecare personal best am început să conștientizez că marea majoritate a barierelor din jurul meu erau doar în mintea mea. Ca exemplu, după ștafeta din 2013 am spus că nu voi putea alerga niciodată 10 km sub 50 de minute. Ulterior am coborât cu vreo 7 minute sub acest nivel. Și atunci apare întrebarea: “Câte alte situații din viața de zi cu zi le evaluez la fel de greșit și cât de mult mă limitează asta?”

În plus, după cum spuneam anterior, cred că existența grupului face lucrurile mai ușoare. Pe de altă parte, sunt destul de obișnuit să alerg singur și nu mă deranjează asta. Cred că prieteniile din jurul unei pasiuni comune se leagă mult mai ușor. Norocul meu este că și la birou fac parte dintr-o echipă unită de pasiunea pentru piețele financiare. Însă, dacă vorbim de activități în afara programului de birou, cred că ai o șansă în plus să descoperi mai mult omul din spatele căsuței de e-mail.

Cum să fie la maratonul din octombrie?

15 grade cu soare în prima oră, după care nori și o scădere de temperatură până pe la 12 grade și cât mai puține dealuri :))). Serios acum: în primul rând, îmi doresc să-mi pot duce pregătirea la bun sfârșit fără accidentări. În ceea ce privește timpul, mă gândesc la un interval de 3h30 min – 3h50 min, dar îmi este greu momentan să-mi stabilesc o țintă clară, deoarece încă nu am depășit 21 de km într-o alergare și nu știu cum va reacționa corpul la efort peste acest nivel. Indiferent de timp, sper ca Bogdan Pojar de la finalul maratonului să fie alt om decât cel de la start.

Va continua?

Cu siguranță voi continua să alerg, pentru că dincolo de a fi o modalitate de a-mi ține greutatea sub control e o activitate care, indiferent de starea de dinaintea antrenamentului, îmi oferă  energie și o stare de bine la final.

Corporatistul?!

”Un corporatist e o persoană ce muncește într-o corporație multinațională și atât. Conform acestei definiții, da, sunt un corporatist. Dar acest aspect nu cred că oferă nimănui dreptul să atribuie individualităților ce lucrează într-o corporație tot felul de pasiuni și preocupări comune.

Având în vedere faptul că aici mi-am început cariera și șapte ani mai târziu sunt tot aici, pot trage  concluzia că îmi place Raiffeisen. Dincolo de a fi un loc de muncă, pentru mine este locul care mi-a oferit posibilitatea să-mi îndeplinesc visul din facultate în ceea ce privește cariera și sunt extrem de recunoscător pentru asta.

Pantof de alergare, bani sau poker. Care te definește mai bine?

Nu pot spune că vreunul din aceste cuvinte mă definește în mod special, dar îmi place ce-mi oferă fiecare dintre ele. Îmi place, așadar, libertatea alergării, versatilitatea pokerului și imprevizibilul de pe piețele financiare.

Din 2011 încoace, programul ”Raiffeisen Runners – Primul Maraton” încurajează angajații băncii să practice alergarea, să devină mai activi și să adopte un stil de viață sănătos. Început cu șase maratoniști, programul a contribuit la faptul că pînă acum 128 de angajați ai Raiffeisen Bank au terminat cu bine prima lor cursă mai lungă, de maraton sau semimaraton. În iunie, o nouă grupă de alergători a luat startul antrenamentelor pentru Maratonul București 2017.

Comments

comments

Previous

De mondiale. Bronz la alergarea montană

Next

”Karma is a bitch”

1 comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also