marți, noiembrie 12 2024
Sună aproape ca un anunț matrimonial: ”fete tinere, frumoase și serioase, alergăm de zor; nu vorbim, nu privim inutil în jur, nu respirăm, doar ne vedem de treabă”. Și, totuși, aceasta este realitatea: Vali Cincă și Anda Circovescu, două din participantele la programul Raiffeisen Runners de anul acesta, aleargă mai mereu umăr la umăr și o fac întotdeauna cu maximă seriozitate. Dar, oare, chiar nu respiră?*

# De ce s-au apucat de alergat?

Vali: ”Sunt o persoană activă, căreia îi place să facă sport, dar care înainte să intre în programul Raiffeisen Runners considera alergarea drept un sport ‘plictisitor’ și nu îl vedeam ca pe o activitate cardio. Mai mult, în timpul școlii generale am participat la câteva competiții de alergare de rezistență la care însă nu am avut rezultate foarte bune și, cumva, am văzut acest sport ca pe o activitate care nu mi se potrivea în totalitate. Oricum… am intrat în programul Raiffeisen Runners din dorința de a-mi descoperi limitele în ceea ce privește rezistența dar, în același timp, și din dorința de a-mi îmbunătăți modul în care alerg”.

Anda: ”Pentru mine, alergarea este un mers într-un ritm mai rapid. Ne naștem pentru a merge, e ceva firesc… Așa că alerg pentru că îmi respect viața și tot ce îmi oferă ea, cred că asta e un mod de a-i mulțumi; de Raiffeisen Runners știam din anii trecuți și m-am înscris inițial cu scopul de a încuraja și alți colegi să o facă. Nu știam exact ce presupune dar îmi place să mă avânt cu capul înainte. Acum îmi dau seama că am făcut cea mai bună alegere…”.

# Provocările…

Anda: ”După primele antrenamente, am învățat că inima poate să bată și în gât, nu doar în piept.  Altfel, la capitolul schimbări, pfff, m-ai prins „pe subiect”. Da, chiar da, multe provocări…uite, m-am și căsătorit, e și asta o provocare. Dacă îmi iese și partea cu „să fiu mai organizată” mă declar satisfacută pe anul ăsta :)”.

Vali: ”Alergarea mi-a reamintit că dacă ne dorim cu adevărat un lucru și suntem dispuși să depunem efortul necesar pentru obținerea sa, vom reuși. Dar pentru aceasta avem nevoie de disciplină, să nu renunțăm la primul obstacol și să continuăm să mergem mai departe. Mai mult, alergarea în cadrul programului Raiffeisen Runners mi-a reamintit cât de importantă este și susținerea din exterior,  a oamenilor care să fie alături de tine în momentele dificile”.

Vali Cincă

# … și momente mai dificile

Vali: ”Cel mai dificil moment din timpul antrenamentelor a fost când am alergat 14km. A fost singurul antrenament pe parcursul căruia am crezut că voi renunța, dar am avut alături doi băieți care m-au ajutat să ajung la final. Ultimul antrenament, cel de 18km, a fost un moment plăcut deoarece la final am simțit că am progresat, ba chiar, mai mult, am știut ca voi putea să alerg cei 21km de la cursa din octombrie”.

Anda: ”Cele mai dificile au fost momentele când au apărut dureri diverse, dar suportabile. Ar mai fi pragul meu psihologic de la km 5. Nu știu să îl explic, dar întotdeauna primii 5 km în alergare sunt cei mai grei, chiar și acum.  Daaar, de departe cel mai dificil moment pentru mine este alarma de sâmbătă dimineața . Cel mai plăcut e întotdeauna la finalul cursei, când batem palma, iar corpul îmi spune: „hai că ai o bila albă și pentru azi”.

# Individual sau în echipă?

Anda: ”Clar, alergarea e pentru mine un sport de echipă. Îmi plac oamenii în general și sunt dependentă de ei. Cred că atunci când nu ești de unul singur totul este mai ușor, atât în sport cât și în viață”.

Vali: ”Percepția mea inițială despre alergare a fost că este un sport solitar, în care fiecare încearcă să își depășească propriile limite, în propriul ritm. În urma experienței Raiffeisen Runners am înțeles însă că este important să ai alături oameni care să te susțină, să îți arate încredere și care să fie alături de tine în momentele în care crezi că nu mai poți. Din acest punct de vedere apreciez foarte mult sprijinul primit”.

# Părerea fiecăreia despre cealaltă

Anda: ”Vali este extrem de ambițioasă. Știu că nu i-a fost ușor să treacă pragurile maxime la antrenamente dar, la fel de bine știu că poate mult mai mult decât atât. Și ea știe asta. Mă rezum la două calități ale ei: ambiția și perseverența, care cu siguranță au adus-o până aici. Hmmm… defecte… uite, unul ar fi că nu are suficientă încredere în propriile forțe, când vorbim de alergat, dar asta o ajută să se autodepășească”.

Vali: ”Hmm, cred că Anda este o persoană focusată care, dacă își propune ceva, reușește de fiecare dată. Din punct de vedere al alergării, ori de câte ori alergăm împreună îmi dă impresia că, pentru ea, alergarea este ceva natural și care nu presupune foarte mult efort (mi-aș dori să transmit și eu același lucru oamenilor din jurul meu despre alergare, dar cred că trebuie să mai lucrez la acest lucru). Și cred că îi place foarte mult acest sport”.

Anda Circovescu

# Cine va termina prima?!

Anda: ”Cert e că amândouă o să terminăm cursa de semimaraton. Care va fi prima dintre noi două… va fi o surpriza și pentru noi. Oricum, suntem deja câștigătoare :).”

Vali: ”Cred că Anda va fi termina înainte, pentru că – așa cum spuneam mai sus – pentru ea alergatul vine foarte natural. Eu încă mai am de îmbunătățit anumite părți ale alergării… Dar sper să îmi ating propriul obiectiv, acela de a termina cursa de semimaraton în aproximativ 2h”.

# Planuri pentru mâine

Anda: ”Alergarea a devenit deja un obicei pentru mine…și, ca orice obicei, nu mă desprind ușor de el. De fapt, nici nu vreau :).”

Vali: ”O dată cu programul Raiffeisen Runners mi-am dat seama că îmi place să alerg, iar acum alergarea este parte din viața mea. Și voi continua să alerg, cel puțin de două ori pe săptămână, și după cursa din octombrie”.

Foto: Uzinadepixeli și Alerg.ro

* Desigur, respiră, dar o fac eficient și fără zgomot, indiferent de viteza de deplasare.

Comments

comments

Previous

Ca și dezbrăcat

Next

Știri pe scurt. Rezultatele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also