sâmbătă, februarie 24 2024

Sunt numeroase competițiile la care puteți alerga în luna mai. Noi, vă oferim, în continuare, o selecție a curselor mai lungi, încercînd să prezentăm prin ce se individualizează acestea. Selecția este obiectivă și subiectivă, în același timp.

00

Nici nu mai știm la al cîtelea maraton a ajuns Ilie Roșu, bine cunoscut pentru faptul că aleargă cu steaguri ”asortate” cursei respectiv. Neobosit, Roșu nu doar aleargă ci și organizează concursuri.  Deloc puține. Numai la începutul acestei luni are două astfel de competiții. Mai întîi, pe 2 mai, la Adjud, se desfășoară a treia ediție a Maratonului Siretului (Celor două lacuri). Doar o săptămînă mai tîrziu, la București, Ilie Roșu pune la cale prima ediție a Maratonului Independenței, care va avea startul în zona Arcului de Triumf. Se va alerga în Parcul Herăstrău. E posibil să fie și fanfară militară. Altfel, dacă am numărat bine, Ilie Roșu organizează 11 competiții de maraton pe an.

Oricum, la începutul lui mai nu ar mai fi decît Semimaratonul Tg. Mureș, (cursa nu se mai organizează totuși anul acesta – info recentă) apoi urmează o cursă ”grea” (prin tradiție, traseu și număr de participanți), respectiv EcoMarathon Moieciu. De amintit și crosul Gabriela Szabo, la Bistrița.

O competiție aparte e pe 10 mai, la Sinaia: Maratonul Regal, ajuns la a cincea ediție și care anul acesta marchează 150 de ani de la crearea Familiei Regale române.

Două curse în țară, o alergare de noapte în Rarău (Edelweiss Night Run) și o alergare în capitala apelor termale, stațiunea bihoreană 1 mai (Thermal Trail Race), preced cu o zi cel mai important semimaraton din România: Bucharest International Half Marathon.

O săptămînă mai tîrziu, aveți ocazia să urlați. Noi vă dorim să o faceți de bucurie, la un pahar de vin, la finalul primei ediții a Semimaratonului Bucuriei, ce se desfășoară la Urlați.

În aceeași zi, respectiv pe 21 mai, dar în alt capăt al țării are loc a treia ediție a Maraton Măcin. Zonă frumoasă, traseu perfect pentru alergare. Și tot atunci, dar în Bucegi (unde foarte probabil o să fie zăpadă și vreme rece) se dă startul unei dure competiții de ultramaraton, Transylvania 100k ce are trei curse: 100km, 50km și 30km. Numeroși concurenți din afara țării la start.

Și pentru că tot vorbim de concurenți străini, ce ziceți dacă ați încerca o alergare pe cea mai lungă plajă de nisip din Bulgaria? Pe 29 mai, în stațiunea Kamchiya, la circa 25 km de Varna, se desfășoară a doua ediție a Kamchiiski piasatsi (Nisipurile de Khamcia). Mai multe detalii, în limba română, aici și aici.

O altă cursă aproape de România, relevantă însă pentru tendința de creștere a ultramaratonului în România este Ultrabalaton, ce se va desfășura între 27-29 mai, și unde la start se vor afla 11 alergători români, printre care și prima femeie, Diana Vlad.

Și pentru că am ajuns la ultimul week-end din mai să mai spunem că atunci sunt programate mai multe concursuri mari și în țară: Semimaratonul Sibiu, Maratonul Internațional Brașov, Maratonul Apuseni – Hoinari prin trecut, și Maraton Tabere cu Suflet, la Comana, lîngă București. În plus, cele mai multe noutăți se regăsesc în cadrul Maratonul, Semimaratonul și Crosul Aradului, care de anul acesta include și un ultramaraton pe distanța de 52,75km. Competiția e unică și prin faptul că participanții pot alege medalia de finișer dorită, dintr-o ofertă de trei existente.

Alegeri plăcute și alergări așișderea, vă dorim.

Comments

comments

Previous

Prevenirea traumatismelor. În alergare

Next

Iepurașule, de ce nu mă iubești?

2 comments

  1. O scăpare… Da, merită menționat și evenimentul de la Brașov. Am adăugat. Mulțumesc frumos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also