miercuri, aprilie 17 2024

Un american a reușit să alerge un maraton sub 3h, la 42 de ani după prima sa reușită de acest gen

Desigur, e o performanță unică să alergi distanța unui maraton sub 2h, așa cum a reușit pînă acum – după cum bine știți – doar Eliud Kipchoge. Pentru alergătorii amatori este însă o performanță, nu chiar la îndemînă e drept, să termine un maraton cu un timp mai mic de 3 ore.

Săptămîna trecută, la California International Marathon, cîteva zeci de maratoniști au reușit să coboare sub această visată barieră a amatorilor. Printre ei și un american de 59 de ani, Iain Mickle, care a terminat într-un excelent 2h:42min:57sec. Să notăm în trecere că recordul mondial la această categorie de vîrstă e deținut de un olandez, cu un timp de 2h:25min:56sec (o listă completă e aici).

Revenind însă la Iain Mickle, trebuie remarcat că el a reușit să coboare sub un timp de 3h la nu mai puțin de 42 de ani și 151 de zile de la prima tentativă de acest gen, reușind un record mondial neoficial în acest sens. Pentru amatorii de statistici, să știți că există persoane care au alergat sub 3h chiar și în cinci decenii diferite (vezi aici cazul japonezului Keizo Amada, spre exemplu).

Exemplul lui Iain Mickle e simptomatic pentru mulți alergători performanți la nivel de amatori, relatează PodiumRunner. Practică sport în tinerețe, sînt apoi luați de valurile vieții, pentru a reveni la o activitate fizică intensă la o vîrstă matură. Mickle, care e judecător, a făcut atletism în liceu și a alergat o cursă de maraton în 1977, doar pentru a fi alături de tatăl său. Timpul de atunci: 2h:50min. S-a reapucat de alergare în apropierea vîrstei de 50 de ani, iar acum adună aproape 100km săptămînal, antrenîndu-se alături de un grup de la Sacramento Running Association. Recordul său personal e de 2h:38min:18sec, realizat în 2014 la Boston.

Crezi că poți alerga sub 3h la maraton?

Da
Nu
Nu mă intreresează
Created with Poll Maker

Comments

comments

Previous

Ce e bine de știut

Next

Nenu în sus, Pe Argeș în jos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also