vineri, septembrie 29 2023

Ştiaţi că… labele de înot pot fi folosite şi la alergat? Ba chiar şi la doborât recorduri mondiale?

swim finsde Cosmin Năzdrăvanu

Omenirea a cunoscut până în prezent alergări dintre cele mai ciudate: beer mile, alergare cu spatele, alergare în saci, nude running şi, de ce nu?, alergare purtând în picioare labe de înot.

La începutul lunii iulie, Zach Miller, proaspăt absolvent al Liceului Brunswick din Maine, Statele Unite, a încercat doborârea unui record datând de pe 17 mai 2010, când Ashrita Furman intra în Cartea Recordurilor pentru parcurgerea unei mile în 7 minute 56 secunde (dar nu oricum, ci având în picioare labe de scafandru). Şi a reuşit asta într-un mare fel, fiind cu peste două minute mai rapid, scrie bangordailynews.com.

Zach a alergat cele patru ture de pistă (1,6 km) în 5 minute 48 secunde, fapt care îl recomandă pentru Guiness Book of World Records, mai ales că a respectat regulile: labele de înot au avut 21 de inchi, adică de două ori mai lungi decât picioarele.

Timpul tânărului de doar 18 ani este cu atât mai impresionant cu cât a fost abia a patra oară când a alergat purtând labele de scafandru. Secretul său: a încercat să alerge făcând paşi oarecum normali, ridicând doar puţin mai sus decât de obicei genunchii. Vezi mai jos secvenţe din cursa lui. De notat că recordul personal al lui Zach pe distanţa de o milă (purtând încălţări obişnuite de alergare) este de 4 minute 52 secunde.

În ciuda recordului abia doborât şi care urmează să fie omologat de Cartea Recordurilor în următoarele trei luni, Miller nu are de gând să-şi continue cariera de alergător încălţat cu labe de înot. Se pare că a făcut băşici…

Alte recorduri de viteză

Cartea Recordurilor propune tot felul de recorduri bizare:

O listă completă a bizareriilor găsiţi aici.

Despre labele de înot

Cine a citit rândurile de mai sus poate s-a gândit că labele de înot sunt pentru… alergat. Ei bine, greşit! Ele sunt, în mod deloc surprinzător, piese de bază ale echipamentului de scufundare şi sunt utilizate de scafandri pentru sporirea vitezei de deplasare sub apă.

Conform ushistory.org, labele de înot au fost inventate de Benjamin Franklin în 1717. La doar 11 ani, el a creat ciudatele unelte care pe atunci îi acopereau mâinile, nu picioarele!

Abia în 1933, francezul Louis Le Corlieu patentează labele de înot din cauciuc (folosite pentru picioare de această dată), întâi în Franţa, apoi în Statele Unite, conform divesafety.net.

Pasionaţi ai crosurilor şi maratoanelor, noi aşteptăm cu interes inventarea labelor de alergare, cu aerodinamică specială. Iată o idee interesantă de business de nişă, nu?

Foto: facebook

Comments

comments

Previous

The Color Run #3. Imagini

Next

Știri pe scurt. Cald, dar bine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also