miercuri, aprilie 17 2024
În mai puțin de o lună, un atlet etiopian a încercat să doboare recordurile mondiale pe distanțe medii, în sală. În cele din urmă, a reușit

Mai mult ca sigur, numele de Yomif Kejelcha nu vă spune mai nimic. Însă, acest tînăr alergător etiopian, care are doar 21 de ani și care se antrenează în cadrul Nike Oregon Project, are toate șansele să intre în istoria alergării. Din mai multe motive.

Întîi de toate, a dat dovadă de o tenacitate ieșită din comună. Din 9 februarie încoace, a avut trei tentative de doborîre a recordului mondial, fie pe distanța de 1.500m, fie pe cea de o milă (cca 1600m). Fiecare din aceste încercări a avut o istorie ieșită din comun.

Prima dată, acum o lună, a alergat la NYRR Millrose Games, în Statele Unite, o cunoscută competiție desfășurată în sală. Toate condițiile păreau să îi fie favorabile lui Kejelcha. O sală plină ochi, o atmosferă încinsă, competitori de calibru, un pacer personal. Etiopianul a făcut o cursă excelentă, însă în cele din urmă i-a lipsit doar o sutime de secundă (da, da, ați citit bine!) pentru a bate recordul mondial. Etiopianul a alergat 3min:48.46sec, adică cu doar o sutime de secundă (00min:00.01sec) sub recordul mondial deținut de 22 de ani de legendarul marocan Hicham El Guerrouj. O ironie cumplită a sorții, s-ar putea spune.

Apoi, Kejelcha nu a dezarmat, nu s-a lăsat doborît de frustrarea inerentă. Doar o săptămînă mai tîrziu, la Birminghan de data aceasta, a alergat într-o cursă de 1500m. Tot cu gîndul la recordul mondial. Numai că, în cele din urmă, el a terminat pe locul doi, cîștigător fiind compatriotul său, Samuel Tefera (19 ani) cu un timp de 3min:31.04sec, ceea ce reprezintă noua performanță mondială pe această distanță. Precedentul record, 3min:31.18sec, era deținut din 1997 tot de El Guerrouj. Timpul lui Yomif Kejelcha – 3min:31.58sec. Iarăși niște amărîte de fracțiuni de secundă la mijloc…

În fine, a venit ziua de 3 martie. Din nou o cursă de o milă, desfășurată la Boston University de data aceasta. Din nou speranțe pentru Yomif Kejelcha. Însă de data aceasta planul i-a ieșit. A luat cursa pe cont propriu, s-a detașat repede și constant de paceri și, în cele din urmă, a terminat în 3min:47.01sec. Un nou record mondial. În fine. Un record cu atît mai valoros cît e mai bun decît precedentul cu mai bine de o secundă. Adică cu mai bine de o 100 de sutimi.

Ce ar mai fi de spus?

Comments

comments

Previous

Transgrancanaria. Român(i). Belețoiu

Next

Transylvania 100. O nouă aventură, a șasea oară

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also