vineri, decembrie 8 2023
Prima zi de atletism la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro a fost una a unui record extraordinar. Etiopianca Almaz Ayana, 24 de ani, a obținut vineri medalia de aur în proba de 10.000 m, stabilind totodată un record mondial, cu timpul de 29min:17sec.45sutimi. Însă, imediat au apărut suspiciuni privind performanța.

Ay

Medalia de argint a revenit kenyencei Vivian Jepkemoi Cheruiyot, cronometrată în 29min:32 sec.53 (record național), iar bronzul a intrat în posesia favoritei inițiale, Tirunesh Dibaba (Etiopia), cu un timp de 29min:42 sec.56sutimi. Dibaba este deținătoarea titlului mondial și campionă olimpică în 2012 pe această distanță.

A fost o cursă nu doar rapidă, ci și agresivă, total diferită de clasicul ”sit and kick” de la marile competiții, cînd favoriții merg în pluton și ordinea finală se stabilește la finiș. Ayana, o specialistă a probei de 5.000m și aflată abia la a doua cursă de 10.000m, a condus aproape de la start, impunînd un ritm infernal și avînd un ”negativ split” cu o diferență mare. Astfel, ea a parcurs primii 5.000m, în 14min:47sec.10sutimi, iar următorii în 14min:30sec.35sutimi (de remarcat că această a doua parte a cursei a fost mai rapidă decît recordul olimpic pe distanța de 5.000m, deținut încă de Gabriela Szabo – 14min:40sec.79sutimi).

S-a alergat atît de tare încît în cursă au fost stabilite opt recorduri naționale (Etiopia, Kenya, Statele Unite, Suedia, Burundi, Grecia, Kîrgîstan și Uzbekistan), iar 18 atlete au stabilit recorduri personale (inclusiv Dibaba).

Ceea ce contează însă cel mai mult este însă faptul că noul record mondial al etiopiencei este cu 14 secunde (da, patrusprezece secunde) mai bun decît cel precedent, stabilit de chinezoaica Wang Junxia în 1993 (29min:31sec.78sutimi). Și cît de controversat a fost recordul chinezoaicei. Wang a făcut parte din celebra ”armată” de atleți a antrenorului Ma Junren, care a stabilit mai multe performanțe în anii 90, performanțe ieșite din comun și despre care antrenorul spunea că au fost obținute datorită unor ”poțiuni magice” bazate pe sînge de broască țestoasă și ciupercă de omidă. Mai tîrziu avea să se vadă că lucrurile nu au stat deloc așa, iar sportivii chinezi s-ar fi dopat.

Și actualul record al etiopiencei Almaz Ayana este privit de mulți experți cu suspiciune (vezi aici). Deși o atletă tînără, cu rezultate, a atras atenția că nu doar a alergat extrem de rapid, dar nici un moment nu a apărut afectată de senzația de oboseală (aparent nicio tensiune pe față, umeri, gît) iar la finalul cursei arăta de parcă nu făcuse deloc efort. În plus, ea vine dintr-o țară în care controalele anti-doping sunt nu doar mai rare ci și făcute cu mijloace rudimentare și rezultate neclare, Etiopia riscînd foarte serios – înainte de Rio – să nu fie lăsată să participe la JO.

La conferința de presă de după cursă, Ayana a răspuns suspiciunilor de dopaj (vezi și aici): ”Dopingul meu sunt antrenamentele pe care le fac. Dopingul meu este Iisus”.

Oricum, pentru moment, Almaz Ayana merită felicitată pentru recordul senzațional. Ce va fi în continuare și dacă atletismul va reuși să iasă de sub umbra întunecată a suspiciunilor de dopaj, rămîne de văzut.

În încheiere, să spunem că pînă acum niciunul din atleții români participanți nu a reușit să aibă vreun rezultat notabil: Bianca Răzor a ratat calificarea în semifinalele probei de 400m, Ancuța Bobocel a ratat intrarea în finala de la 3.000 m obstacole, la fel și fetele de la triplu salt (Elena Panțuroiu și Cristina Bujin), iar Florina Pierdevară a ratat calificarea în semifinalele probei de 1.500m.

Foto: Getty Images

Comments

comments

Previous

Români, treceți granița!

Next

Lipsa medaliilor la Rio și strategia deficitară a Ministerului Sportului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also