luni, octombrie 14 2024
În Moldova, a avut loc recent o competiție de alergare care a pus laolaltă sportul și politica.

Să începem cu sportul…

Știrea pur informativă ar fi următoarea. Pe 21-22 aprilie, în Republica Moldova, a avut loc prima ediție a festivalului de muzică și sport Hai Haiduci! by Salomon, desfășurat la Complexul Etno-Cultural Vatra.

S-a alergat pe distanțe de 8km, 19km și 30km, pe un traseu care a trecut prin inima Codrilor, plus o cursă de ciclism pe distanța de 30km. La curse au luat parte în jur de 400 de sportivi, atât din Moldova, cât și din SUA, Franța, Marea Britanie și Ucraina. Participanții au alergat sau au mers pe biciclete până la stejarul lui Ștefan cel Mare – un copac imens, la umbra căruia, potrivit legendei, după o luptă cu turcii s-a adăpostit vestitul voievod moldovean.

Proba de 8km a fost cîștigată de Andrei Vrabii (28min:33sec), iar cea de 19km de Vitalie Gheorghiță (1h:18min:48sec), amîndoi fiind cunoscuți și în România, unde aleargă foarte des. În cursa de 30km, pe primele locuri s-au clasat Natalia Sbîrnea – 2h:39min:13sec, la fete, și respectiv Ion Crăciun – 2h:20min:09sec, la băieți.

Toate rezultatele se găsesc aici.

… și să continuăm cu politica

Evenimentul a avut loc sub patronajul președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, și a fost  dedicat anului lui Ștefan cel Mare.

Chiar dacă neoficial, și dl Dodon –un asiduu promotor al mișcării fizice – a luat startul în această cursă, alături de familie. După cum a scris pe pagina sa de Facebook, ”am terminat un maraton de 15 km în mai puțin de trei ore”.

Ulterior, Igor Dodon a participat la festivitatea de premiere, a dat startul activităților distractive și concertelor (unde au cîntat Lume, Millenium, Tharmis și Zdob și Zdub), s-a fotografiat cu mulți dintre miile de vizitatori ai festivalului.

Altfel spus, a făcut băi de mulțime, a promovat ”Anul lui Ștefan cel Mare și Sfînt”. Inițiativa – care prevede ”50 de măsuri de amploare în domenii precum istoria, cultura, educația, sport” este controversată din multe puncte de vedere.

Întîi de toate, marchează ”514 ani de la trecerea în eternitate a lui Ștefan Cel Mare și Sfânt”, ceea ce, să recunoaștem, nu e chiar o cifră rotundă.

Apoi, personalitatea lui Ștefan nu e chiar una de ”sfînt” (deși el este canonizat în 1992 de către Biserica Ortodoxă Română), și nici măcar de ”sportiv” (cronicile spun că era mânios și de grabă a vărsa sânge nevinovat; de multe ori la ospețe omora fără județ).

De fapt, așa cum o recunoaște însuși președintele Igor Dodon, Anul lui Ștefan cel Mare și Sfînt a fost decretat pentru că liderul medieval al Moldovei poate fi acum instrumentalizat politic pe motiv că el ar fi ”luptat aprig pentru statalitatea Moldovei, s-a opus vehement tuturor provocărilor cu caracter intern și extern, care erau îndreptate împotriva poporului și a statului moldovenesc”.

Să amintim în acest context doar două din inițiativele președintelui Dodon care merg pe ideea apărării identității moldovenești.

Întîi de toate, a fost difuzat un documentar în trei episoade intitulat ”Istoria Moldovei” și care, printre altele, spune că ”statul Moldova a dispărut în 1859, atunci cînd s-a unit cu statul Valahia. Republica Moldova nu este continuatoarea statului medieval Moldova, iar istoria sa începe cu data de 27 august 1991, la declararea independenţei după desprinderea de URSS”. O perspectivă critică asupra filmului aici.

Apoi, pe 27 aprilie, de Ziua drapelului de stat, Igor Dodon a început transmiterea către primării a unor steaguri pretinse atribuite lui Ștefan cel Mare, contestate de mai mulţi istorici. Mai multe detalii aici.

Explicații

Informațiile și imaginile despre partea sportivă a acestui articol au fost oferite cu generozitate de către Organizația Sportivă „Sporter”, ce a fost printre organizatorii Festivalului de muzică și sport ”Hai Haiduci”. Sporter organizează anual în Moldova peste zece evenimente sportive, printre care Campionatul de Triathlon în aer liber „Triathlon Triumph”, cursa de ciclism „Chișinău Criterium”, cursele de alergare prin vinării „Purcari Wine Run” și „Cricova Wine Run”, dar și cel mai mare eveniment sportiv din Moldova – Maratonul Internațional Chișinău

Imaginile cu președintele Igor Dodon au fost preluate după pagina sa personală de FB.

Comments

comments

Previous

Maratonul prostiei?

Next

EcoMarathon. Iubire după regulament?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also