joi, decembrie 12 2024

Se pare că doar puțini oameni se bucură în timp ce aleargă. De ce oare?

Cei mai mulți dintre alergătorii amatori practică acest sport pentru a-și îmbunătăți stima de sine sau starea de sănătate (fizică și mentală) și doar circa 8 la sută dintre ei aleargă pentru că asta le place într-adevăr.

Acestea sînt concluziile unui studiu realizat de Strava pe un eșantion de circa 25 de mii de alergători din nouă țări, relatează agenția Reuters.

Cel mai adesea alergarea este legată de ”un sentiment de stabilitate, la nivel profund (…). Alergătorii își descriu activitatea ca o nevoie de a-și menține încrederea în sine sau ca o modalitate de a răspunde la adversitatea din jur”, se mai arată în sondajul Strava.

”Mulți cred că punîndu-și corpul în mișcare își antrenează și mintea, care pentru ei este tot un mușchi de care trebuie să ai constant grijă”, a declarat Simon Klima, un oficial Strava. El consideră că această abordare e influențată de social media, care ”pune o presiune constantă pe oameni să se întrebe cum arată” și să își dorească să aibă un corp cît mai bine lucrat.

Cîteva cifre:

# în Brazilia circa 22% dintre repondenți au spus că aleargă motivați de îmbunătățirea stării de sănătate. În SUA acest procent e de doar 2%. Tot în Brazilia, 50% vor să își crească rezistența fizică, un procent similar fiind înregistrat și în SUA (respectiv 54%).

# Oarecum surprinzător, germanii s-au dovedit cei mai interesați de imaginea (fizică) de sine, ca motivator al alergării (în procent de 47%), în timp ce 15% dintre japonezi o fac pentru a combate anxietatea și depresia.

Și, în încheiere, categoriile de alergători identificate de Strava. Ar fi așadar, cinci tipuri principale (în paranteză, varianta în engleză, pentru că nu am avem echivalențe perfecte în română):

# pasionații (passionate runners) – competitivi și activi, sînt cei care cred cel mai mult în efectele benefice (fizice și psihice) ale alergării

# inimoșii (invested runners) – ceva mai moderați și mai puțin competitivi, dar oricum activi

# recreaționalii (fitness runners) – participă rar la competiții și preferă să alerge singuri sau în grupuri mici. Interesați să obțină beneficii de la alergare

# conștienții (mindful runners) – și ei sînt destul de singuratici, foarte atenți la efectele alergării asupra sănătății și imaginii de sine, oricum interesați de atingerea fericirii

# refractarii (reluctant runners) – interesați în primul rînd de propria sănătate și imagine (fizică bună) de sine, dar aproape deloc de aspectele sociale sau psihice ale alergării

Ce tip de alergător ești?

pasionat
inimos
recreațional
conștient
cîrcotaș
din toate cîte puțin
Created with Poll Maker

Comments

comments

Previous

Umanitar. Hope Run For Alexandra

Next

El Ingles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also