duminică, mai 19 2024
Câteva întrebări pe marginea Strategiei Naționale pentru Sport 2016-2032. Și o invitație la dezbatere

[Adrian Dohotaru]

Când eram mic, curțile școlilor erau încă pline după ore. Apoi, aveam posibilitatea de a alege între mai multe cluburi publice de sport la care să merg gratuit. Parcurile încă nu erau ocupate de construcții. Bazele sportive, deși dădeau semne de decrepeală, încă rezistau. Mă uit în jur, iar infrastructura de sport privată nu are cum să o suplinească pe cea publică. Mai mult, poporul meu e sedentar ori bolnav și nu are vigoare. De unde forța de a transforma România dacă noi nu suntem puternici și sănătoși, calmi și frumoși?

Unul dintre obiectivele principale ale Strategiei Naționale pentru Sport 2016-2032 este dezvoltarea sportului de masă. În consecință, i-am adresat doamnei Ministru de la Tineret și Sport (MTS), Ioana Bran, câteva întrebări și sugestii, plus disponibilitatea de a co-iniția un grup de lucru necesar pentru a aprofunda câteva dintre aspectele semnalate mai jos:

1.Cum încurajați sportul de masă, având în vedere că din centralizatorul finanțării pentru federațiile sportive publicat pe site-ul MTS reiese că suma cu care a fost finanțată federația „Sportul pentru toți” este de 185 de ori mai mică decât sumele acordate pentru finanțarea federațiilor sportive care susțin sportul de performanță? De ce sumele pentru depistarea dopajului sunt de trei ori mai mari decât finanțările pentru sportul amator?

2. Cum asigură Ministerul Tineretului și Sportului accesul gratuit iubitorilor de mișcare, și mă gândesc în special la copii, în bazele sportive publice care urmează să fie transferate la nivel local și județean, astfel încât să încurajeze practicarea sportului de masă?

3. Cum se corelează strategia MTS în domeniul sportului cu strategia Ministerului Sănătății, pe partea de prevenție, și cu MDRAP, pe partea de construcție de infrastructură sportivă, în vederea încurajării practicării sportului de masă?

4. Care este poziția Ministerului pe care îl conduceți în ceea ce privește limitarea sumelor din bugetul public pentru sportul de performanță la nivel de seniori printr-un procent maximal precizat în Legea Sportului? Precizez că numeroase autorități publice investesc disproporționat în sportul de performanță la nivel de seniori în detrimentul sportului pentru toți, în special pentru copii.

5. Are MTS o strategie de corelare cu celelalte ministere și cu autoritățile locale prin care sunt modernizate mii de curți de școli pentru a le pune la dispoziția copiilor și rezidenților? Precizez că în alte țări vizitate curțile școlilor erau la dispoziția rezidenților, inclusiv în ajunul Anului Nou.

Alte articole pe această temă:

Adrian Dohotaru este membru în Parlamentul României și un pasionat alergător.

Comments

comments

Previous

Pe unde se mai poate alerga

Next

Dumnezeu cu mila

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also