duminică, septembrie 25 2022
Este o premieră pentru atletismul românesc: clubul CSA Steaua București a legitimat trei alergătoare din Kenya, inclusiv o maratonistă calificată la JO

Cele trei atlete se numesc Joan Chelimo, Stela Ruto şi Delvine Meringor și, conform canalului de youtube al clubului Steaua, sînt eligibile pentru a reprezenta în viitor România la întrecerile atletice.

Joane Chelimo Melly, 29 de ani, are o poveste de viață spectaculoasă. A avut o copilărie dificilă, trebuind străbată kilometri întregi zilnic pentru a aduce apă acasă sau, mai tîrziu, să vîndă cărbune pentru a se întreține (întreaga poveste aici). Sportul, alergarea, au salvat-o, iar treptat au început să apară și rezultatele și cîștigurile. Anul trecut a cîștigat semimaratonul de la Praga în 1h:05min:04sec, pentru ca în martie anul acesta să termine a opta maratonul de la Tokyo, în 2h:26min:24sec, timp care îi permite calificarea la Jocurile Olimpice din 2020. Pentru canalul Steaua TV, Chelimo a declarat printre altele: „Vreau să obţin cele mai bune performanţe pentru Steaua, să devin campioană olimpică şi să bat recordul mondial. Ştiu că România are o campioană olimpică la maraton. Am ales atletismul în primul rînd pentru că la noi în familie toată lumea aleargă, dar îmi place cu adevărat acest sport”.

În vîrstă de 27 de ani, Delvine Relin Meringor este specialistă în probele de 10.000 de metri şi semimaraton. Cei mai buni timpi ai ei sînt 32min:06sec pe 10.000 (înregistrat luna trecută, la Nairobi) și 1h:07min:48sec pe semimaraton (ianuarie 2019, Houston). Mai multe aici. Totodată, Meringor este cîştigătoarea Semimaratonului Bucureşti de anul acesta, cu un timp de 1h:09min:53sec, nou record al cursei. „Vreau mereu să câştig, să devin campioană olimpică şi mondială”, a afirmat la rândul ei.

Stela Ruto are 20 de ani şi aleargă în principal în proba de 3.000 metri obstacole. E a realizat pe această distanță 9min:44.07sec, în acest an, la Campionatele Internaționale de atletism ale României, desfășurate la Cluj. Și ea este optimistă pentru viitor: „Vreau să mă calific la Jocurile Olimpice unde să cîştig o medalie. Alerg 3.000 de metri obstacole, o probă care cred că mi se potriveşte cel mai bine”, a spus ea pentru Steaua TV.

Cele trei kenyence vor fi pregătite de Carol Șanta, un antrenor care lucrează de peste 11 ani la nivel înalt, pregătind cu succes mai mulți sportivi kenyeni care au fost naturalizați în Turcia. Acum el este încrezător că atletele steliste îşi pot atinge obiectivele. „Ele se pregătesc cu mine de aproximativ doi ani, iar eu sunt tare încrezător în potenţialul lor şi în dorinţa lor de afirmare. Rezultatele de pînă acum îmi dau siguranţa că ele vor reuşi să îşi îndeplinească obiectivele”.

Comments

comments

Previous

Să alergăm când suntem răciți?

Next

Pe scurt. Cros, pe bandă

1 comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also