marți, decembrie 3 2024

Maratonul Piatra Craiului
A 11-a ediție a concursului și prima în care s-a schimbat direcția de parcurs a traseului. Cursa a marcat totodată zece ani de alergare montană organizată în România. Vreme extrem de plăcută la Zărnești, ba chiar puțin prea cald. 757 de alergători la start. Dintre aceștia, 609 bărbați și 124 de femei vor ajunge cu bine la finiș, ultimul după 12h:34min de la start.

O întrebare i-a frămîntat pe mulți: se va alerga mai repede sau mai încet pe noua direcție a traseului? Nu s-a putut oferi un răspuns clar la această întrebare, deoarece timpii obținuți de majoritate au fost foarte apropiați de cei înregistrați în anii anteriori.

Și acum cîștigătorii: la masculin, Viorel Pălici, cel care anul acesta nu a pierdut nicio cursă la care a participat. Timpul său – 3h:59min:13sec. La feminin, prima a terminat cea mai în formă alergătoare română a momentului, Denisa Dragomir – 4h:30min:37sec. Rezultatele parțiale complete se găsesc aici.

Ar fi multe de spus despre acest concurs, dar o să revenim în promisa retrospectivă a celor zece ani de alergare montană de la noi.

mpc
Sparthatlon. Florin Ioniță
Aleargă de puțină vreme, însă numai anul acesta a avut două rezultate excelente. După ce în iunie a reușit să cîștige la Ultrabalaton (220 km în 23h:05min:36sec), Florin Ioniță – căci despre el e vorba – a terminat pe 1 octombrie o altă cursă cunoscută, respectiv Spartathlonul (246km). El a înregistrat un timp de 30h:48min:25sec, clasîndu-se pe locul 42 din aproape 380 de alergători.

“L-am biruit”, avea să spună Florin, într-un mesaj pe contul personal de Facebook, imediat după ce a terminat cursa. “Dar, aviz celor amatori, am fost pe muchie de cuțit. Cursa este brutală, comparativ, Ultrabalatonul este un fel de friendly race. De ce spun asta: am fost aproape de abandon în două rânduri (crampe, frig), am plâns de durere, am țipat pe masa de masaj (crampe), am stat circa 5 minute în fund pe asfalt, fără să mă pot ridica (crampe). Și mai sunt…”, a adăugat el.

Spartathlonul a fost cîștigat anul acesta de către polonezul Andrej Radzikowsky, cu un timp de 23h:01min:13sec, în timp ce la feminin a cîștigat americanca Katalin Nagy- 25h:22min:26sec.

De notat că Andrei Nana, care a concurat pentru echipa americană, dar care are și cetățenie română, a terminat a patra sa cursă la Spartathlon, cu un timp de 33h:48min:21sec, clasîndu-se pe locul 104 la general. Să mai spunem că primul cetățean român care a terminat Spartathlonul a fost Csato Jozsef, care a alergat cursa în 2005, într-un timp de 35h:59min:03sec (detalii aici și aici).

Foto: Adrian Grigore / Maraton Piatra Craiului

Comments

comments

Previous

Sharky. Pentru neprieteni, domnu’ Sharky

Next

Run Europe. Un proiect Isostar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also