marți, octombrie 15 2024

Sunt mai multe informații de data aceasta deoarece, din motive obiective, nu am putut relata despre concursurile de alergare din week-endul sfîrșitului de mai. Recuperăm acum, mai lapidar decît de obicei. Vom reveni însă asupra evenimentelor care merită.

Succes la Ultrabalaton

  • Florin Ioniță, un alergător extrem de modest și care a muncit foarte mult în ultimul an, a reușit pe 29 mai să termine primul Ultrabalaton, una dintre cele mai importante competiții de ultramaraton din estul și centrul Europei. Cursa, cu o lungime de circa 220km, parcurși în jurul celui mai mare lac din Europa Centrală a fost terminată de Florin Ioniță în 23h:05min:36sec. Alți șapte alergători din România, care au luat startul, nu au reușit să termine competiția. Vom reveni pe larg. Rezultatele complete sunt disponibile aici.

Maraton

  • Aradul devine tot mai mult un loc unde se aleargă la modul serios. Peste 2600 de persoane, din 15 țări, au participat la Maratonul, Semimaratonul și Crosul Aradului, competiție desfășurată pe 28 mai. Concursul a avut mai multe probe: ultramaraton – 52,75km (34 participanți), maraton (45), semimaraton (241), ștafete (20), cros 6km (481) și cros 1 km (1731). Căștigători în probele lungi au fost Ionuț Sebastian Măran și Mara Moroșan (la ultramaraton), Marcel Laza și Adriana Anghel (maraton), respectiv Sorin Mîneran și Olga-Iulia Ghinga (semimaraton). Rezultatele complete se pot vedea aici. Interesant este că imediat după terminarea competiției s-au lansat înscrierile pentru anul viitor, cînd vor fi mai multe noutăți, printre care și faptul că cursa de semimaraton va purta numele lui Moșion Gheorghe (1933 – 2015), alergătorul amator care a fost o sursă de inspirație pentru o mulțime de apropiați ai sportului.
  • Tot pe 28 mai și tot în Transilvania s-a desfășurat un alt concurs cu tradiție: Maratonul Apuseni – Hoinari prin trecut, ajuns la ediția a șasea. Ca de obicei, prezență numeroasă și organizare foarte bună. În proba de semimaraton au terminat 495 alergători (176 fete), cîștigători fiind Ingrid Mutter – 1h:50min:19sec și respectiv Gyorgy Szabolcs-Istvan – 1h:37min:39sec. Maratonul a avut 234 finișeri (36 fete), cei mai rapizi fiind Viorica Mălai – 5h:39min:06sec și respectiv Viorel Pălici – 4h:04min:17sec. Acestora li s-au adăugat alți 229 participanți la cros. Rezultatele complete se găsesc aici.ap
  • 29 mai, tot în Transilvania. Competiție de șosea, aflată la a doua ediție: Maratonul Internațional Brașov. Mai multe probe: maraton (individual și ștafetă), semimaraton, 10km, 5km, curse pentru copii. Numărul total al participanților anunțat de către organizatori: 1800. Au fost însă 87 de finișeri în proba de maraton, căștigată de Ghenadie Țimbalist – 2h:39min:42sec și respectiv de Maria-Magdalena Luca – 3h:12min:52sec.  Semimaratonul a fost terminat de 256 alergători, cei mai rapizi fiind Nicolae Soare – 1h:08min:58sec și respectiv Nicoleta Ciortan – 1h:24min:46sec. La crosul de 10km au fost 294 finișeri, cîștigători fiind Liviu Croitoru – 35min:17sec și respectiv Maria Magdalena Velișcu – 41min:24sec. Rezultatele complete sunt disponibile aici.

Semimaraton

  • 28 mai. A cincea ediție a Semimaratonului Sibiu, o competiție care deși are curse competitive este dedicată preponderent strîngerii de fonduri pentru cauze umanitare. Conform organizatorilor, la startul probelor de concurs (semimaraton, cros 5km și ștafete) s-au strîns circa 2500 de alergători, care au reușit să strîngă fonduri de peste 340.000 de lei pentru 21 de proiecte sociale. La semimaraton cei mai rapizi au fost Liviu Croitoru – 1h:17min:32sec și respectiv Maria Magdalena Velișcu – 1h:29min:22sec. Rezultatele complete sunt disponibile aici.
  • 4 iunie. A opta ediție a unui concurs frumos, pe un traseu de șosea lung de 23 km (cu 900m diferență de nivel) care pleacă din Băile Tușnad și ajunge la Lacul Sfânta Ana. E vorba, desigur, de Tușnad Marathon. Peste 250 de participanți înscriși la proba lungă, cărora li s-au adăugat alți circa 100 de alergători în proba de ștafetă. Rezultatele finale nu au fost încă afișate.

Ultra umanitare

  • 3-5 iunie. A treia ediție a Ultrabug, o cursă multi-day, de circa 100km, organizată în Bucovina. S-a alergat 42km, 50km și 8 km în ultima zi. A inclus și un cros de 8km. Cursa a fost cîștigată cu un nou record al competiției de către Robert Hajnal, iar la feminin prima a fost Georgeta Manolache.
  • 4 iunie. Tot a treia ediție, tot o cursă cu caracter umanitar, desfășurată însă în sudul țării: Ultramaratonul 100 for Children. Probe de 50km și 100km, cu finiș în Valea Plopului, unde se află mai mulți copii aflați în grija organizației Pro Vita, pentru care se strîng bani. Participanții, dintre care 24 la proba lungă, se pot vedea aici.
  • 4 iunie. Transylvania Bear Race. O competiție umanitară, gîndită în principal pentru alergători străini, interesați de atracțiile turistice ale Transilvaniei. Două probe: maraton (+950m) și ultramaraton – 80km (+1.700m). Startul este din Viscri și finișul la Sighișoara. Participare redusă, detalii se găsesc aici.

Triatlon / Duatlon

  • Sezonul de triatlon a fost deschis pe 28 mai prin No Stress Triathlon offroad, Mogoșoaia, ediția a IV-a. Probe de sprint și pe distanța de triatlon olimpic. Cîștigători au fost: Ciprian Bălănescu – 1h:44min:44sec și respectiv Monika Koncz – 2h:08min:13sec. Rezultatele complete se găsesc aici.
  • 4 iunie. Cea de-a șaptea ediție a Fără Asfalt, cel mai vechi tritalon off-road din România. La triatlon (individual și ștafete) s-au întrecut aproximativ 800 de concurenți, atât sportivi profesioniști, cât și pasionați de înot, bicicletă și alergare. Cîștigători au fost: Mihai Baractaru – 1h:56min:28sec și respectiv Monika Koncz – 2h:22min:23sec. Rezultatele complete se găsesc aici.
  • Să menținonăm și ceva rezultate externe. La Campionatul Mondial de Duatlon, desfășurat pe 4 iunie, la Aviles (în Spania), Robert Budai s-a clasat pe locul 31, iar Ciprian Bălănescu pe locul 36. În aceeași zi, dar la Veneția, Alex Diaconu a terminat pe locul 9 într-un concurs de IronMan, cu un timp de 9h:21min:26sec, ceea ce reprezintă al doilea cel mai bun timp realizat vreodată de un român în această probă.

Și altele

  • Foarte pe scurt. Aici aveți rezultatele de la B2Run, un cros pentru oameni din companii. Apoi, pe 4 iunie a avut loc „Cea mai mare oră de sport”, un festival sportiv ce a inclus o ștafetă de alergare pe 100m, în 12 ore (eveniment organizat în premieră în România, având scop 100% caritabil), dar și cros, duatlon pentru copii și family fun run. În aceeași zi, și tot în București, Fundația Renașterea a organizat a doua ediție a evenimentului ‘‘Happy Run – Race for the Cure”, cea mai renumită cursă din lume dedicată prevenției cancerului de sân. S-a alergat pe distanța de 5km. În fine, merită menționat că oamenii din IT și-au organizat un cros numai al lor. Evident, nu se putea numi decît printr-un termen de specialitate.

 

Foto: Maraton Apuseni / Florin Glinta

Comments

comments

Previous

Șoc. Mila își dă demisia!

Next

Concurs. Ultimate Mudness

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also