Știri pe scurt. Mai nimic
Ei, nici chiar așa. E vorba doar de faptul că nu avem ce spune despre cursele de alergare pentru amatori, căci în week-endul abia încheiat nu am avut deloc așa ceva. Așa că nu ne rămîne decît să trecem în revistă și altfel de știri din alergare.
Într-o ordine aparent întîmplătoare, am menționa:
Puțin la Belgrad. România a ocupat doar locul 8 în clasamentul pe medalii în cadrul Campionatelor Balcanice de atletism indoor, desfășurate pe 25 februarie la Belgrad, cu o medalie de aur, opt de argint și șase de bronz. Singura medalie de aur a fost adusă de ștafetă feminină 4×400 m (Anamaria Nesteriuc, Camelia Gal, Florina Pierdevară, Bianca Răzor), medaliile de argint au fost cucerite de Elena Andreea Panțuroiu (triplusalt), Bianca Răzor (400 m), Roxana Bîrcă (3.000 m), Florina Pierdevară (1.500 m), Cătălin Atănăsoaei (3.000 m), Ionuț Neagoe (lungime), Valentin Voicu (800 m) și ștafeta masculină 4×400 m (Sebastian Mihai Ursachi, Valentin Voicu, Cosmin Trofin, Cristian Radu), iar cele de bronz de Cristina Bujin (triplusalt), Andreea Alina Pîșcu (3.000 m), Sebastian Mihai Ursachi (400 m), Cosmin Trofin (800 m), Andrei Gag (greutate), Cosmin Ilie Dumitrache (60 m garduri). Rezultatele complete se găsesc aici.
Măcar se scrie. Dacă nu sunt competiții pentru amatori, nu înseamnă că alergătorii nu au alte ocupații, mai mult decît onorabile. Printre altele, ei și scriu. În ultimele zile au apărut mai multe cărți de interes: 27 de pași (o mărturisire autobiografică – cu amănunte dintr-o viață anterioară, dură și pe alocuri exotică – scrisă de Tibi Ușeriu), Antrenor de buzunar (un set de exerciții pentru remodelare corporală și forță, scrisă de Daniela Militaru, o inimoasă alergătoare master și personal trainer). Și putem adăuga aici Mentalitatea Ultra, apărută la Preda Publishing, în care ultramaratonistul Travis Macy vorbește despre opt principii fundamentale ale unui campion.
Și pentru că tot facem recomandări de lectură, ne-au reținut atenția două texte: unul calm și care propune cîteva idei utile pe care organizatorii de trail din România le pot lua în considerare (scris de Dinu Țurcanu) și altul mai curînd nervos, dar care vorbește onest despre așteptările unui amator de alergare de la ”bloggerii de specialitate” (mai puține selfiuri și mai multe sfaturi și informații, mai multă obiectivitate și atitudine critică, scris de Sorin Costea)
Nu le-a prea ieșit. Am urmărit cu atenție două concursuri unde speram ca alergătorii români să iasă, pe cît se poate, în evidență. Numai că, din motive pe care nu le știm încă, rezultatele au fost sub așteptări. Astfel, Robert Hajnal a terminat cu bine, dar pe locul 105 la TransGranCanaria (Hajnal a fost la categoria elite. La concurs au mai participat alți patru alergători români, cea mai bună clasare avînd Alex Cosmin Petruș, locul 68, cu un timp de 18h:18min:01sec) în timp ce Andrei Nana a alergat doar 163 km în cadrul Endurance 24H, o importantă cursă de anduranță, considerată campionatul național neoficial al Finlandei.
Mo respinge acuzațiile. Și o știre internațională, despre controversatul și sensibil subiect al dopajului în atletism. Astfel, atletul britanic Mo Farah, campionul olimpic en titre la 5.000 m și 10.000 m, a respins acuzațiile de dopaj lansate duminică de Sunday Times, afirmând că este un sportiv „curat”. Publicația britanică a dezvăluit că un raport al Agenției americane antidoping (USADA), obținut de grupul de hackeri Fancy Bears, susține că antrenorul lui Mo Farah, Alberto Salazar, le-ar fi oferit atleților pe care îi pregătește substanțe pentru creșterea nivelului testosteronului și îmbunătățirea performanțelor sportive. „Sunt un sportiv curat, care nu a încălcat niciodată regulile în privința substanțelor, metodelor sau dozelor și este contrariant să vezi anumite ziare încercând în continuare să mă asocieze cu astfel de acuzații, în ciuda evidențelor”, a precizat atletul britanic. Sunday Times afirmă că a intrat în posesia unor documente aparținând USADA, care arată că Salazar le-ar fi administrat pe cale intravenoasă un supliment experimental pe bază L-carnitină lui Mo Farah și unor atleți americani, la centrul său de antrenament din Oregon (SUA). Substanța respectivă nu este pe lista produselor interzise, însă dacă este administrată în doze mari are un efect identic cu cel al dopajului sanguin, adaugă publicația. „Dacă USADA sau orice altă organizație antidoping deține astfel de probe, ar trebui să le publice și să ia măsuri, mai degrabă decât să lase reprezentanții mass-media să fie judecători și jurați”, a adăugat Mo Farah.