joi, septembrie 16 2021

Dacă e să lăsăm deoparte tonul colocvial, trebuie spus doar că a început cu adevărat sezonul competițional de primăvară. Multe concursuri, ceva succese și alergători români mai peste tot în lume.

Viena
Capitala Austriei rămîne un loc care în general priește alergătorilor români. Tradiționala cursă Viena Marathon a strîns pe 10 aprilie, la start, peste 40.000 de participanți, din cîteva zeci de țări. În acest context, merită remarcat succesul lui Alexandru Corneschi, care a cîștigat detașat proba de semimaraton, cu un timp de 1h:07min:00sec. Corneschi a avut de înfruntat vremea rece, cu vînt puternic și, în plus, a fost dezavantajat și de faptul că mult timp a alergat solitar, cîștigînd cu un avans de peste 3 minute. Rezultatele complete sunt disponibile aici. De remarcat că dacă sportivii est-africani au ocolit proba de semimaraton, ei au dominat în schimb cursa de maraton.

Și dacă tot vorbim de maraton, să spunem că toate cele trei alergătoare din România prezente la start și-au ratat obiectivele. Cel mai aproape a fost Liliana Danci, care a terminat pe locul 15, într-un timp de 2h:45min:15sec, adică cu 15 secunde mai mult decît ar fi trebuit pentru a realiza baremul de calificare la Jocurile Olimpice. Danci, care acum trei ani ocupa locul 10 la Viena cu 2h:56min:26sec, a reușit totuși acum cel mai bun timp al său pe distanța maratonului. Ea este hotărîtă să mai alerge pînă în iulie o nouă cursă pentru a obține un rezultat ce să îi permită participarea la Rio. Revenind la Viena, să mai spunem că Adela Bălțoi a sosit pe locul 18, iar Daniela Cârlan a abandonat.

Detalii aici, pentru cine dorește să rememoreze momente speciale la Viena Marathon, cînd la startul cursei de semimaraton se afla marele campion Haile Gebrselassie, iar la maraton participa dubla cîștigătoare a cursei, Luminița Talpoș.

Viena
Cluj
Peste 4.000 de sportivi amatori şi profesionişti au participat, pe 10 aprilie, la a șasea ediție a Maratonului Internaţional Cluj-Napoca.  Pe scurt ar fi cam următoarele de spus: organizare foarte bună, start și finiș inedit (pe arena centrală a orașului), atmosferă specială, rezultate decente. În proba masculină a cîștigat kenyanul Henry Kemboi – 2h:24min:21sec, urmat de ungurul Nagy Tamas – 2h:24min:27sec și de Eugen Șorop – 2h:36min:10sec. La fete prima a terminat croata Marija Vrajic – 2h:53min:56ec, urmată de Agnes Kiss (Ungaria) – 2h:58min:04sec și Mihaela Botezan – 2h:58min:36sec.
La semimaraton, cei mai rapizi au fost Metto David Kiprono (Kenya) – 1h:05min:02sec și Mădălina Florea – 1h:15min:00sec.

Rezultatele complete sunt disponibile aici.

De menționat că maratonul de la Cluj – care a mai avut probe de 10km, 5km și curse pentru copii-  a avut și un scop caritabil, strângîndu-se donaţii pentru a asigura rechizite pentru 120 de copii.

Sinaia
Prima ediție a unui concurs de alergare combinată – în oraș și pe poteci montane – a atras peste 450 de alergători ce au luat startul la Sinaia UrbanTrail. Competiția a avut un format inedit, de tip knock-out, organizîndu-se etape eliminatorii de alergare pe diferite distanțe (detalii aici). În cele din urmă, alergătorii ajunși în finală au avut de alergat în total circa 20 de km, cu o diferență de nivel cumulată de aproximativ 1000 metri.

Primele impresii, așa cum transpar din social media, sunt foarte bune, remarcîndu-se organizarea ireproșabilă și traseul dificil și solicitant.

Cîștigători ar fi, în cele din urmă, Vitalie Gheorghiță (la mare luptă, cu un avans de doar o sutime de secundă) și respectiv Iuliana Stroescu, însă merită trecuți în revistă toți cei care s-au luptat în diferitele etape ale concursului (rezultatele sunt disponibile aici.

Iași
Tot o premieră, dar în alt capăt al țării: ”I…ași în trail”, adică prima cursă de tip trail running din Moldova extracarpatică. Traseul principal, în împrejurimile Iașiului, a avut o lungime de 21 km și o diferență de nivel de 565 metri, în plus fiind organizată și o probă de cros. La semimaraton cei mai buni au fost alergătorii moldoveni – asta dacă e să ne uităm la numele lor – Cătălin Atănăsoaei – 1h:31min:14sec (au fost 132 de finișeri la masculin) și respectiv Olguța Aparaschivei – 1h:51min:54sec (au fost 41 de finișeri la feminin). Rezultatele complete sunt disponibile aici.

Ar mai fi de amintit aici faptul că la Pitești a avut loc Campionatul Național de Cros pentru veterani, iar la București a fost organizat un prim cros pentru studenți – ASE Student Run.

Foto: Alex Corneschi cîștigînd Semimaratonul Viena

Comments

comments

Previous

Revista Alerg #29

Next

Dopaj. România riscă să piardă o medalie mondială

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also