miercuri, aprilie 17 2024

România a certificat testele rapide anti-COVID, ceea ce va permite desfășurarea mai ușoară, și relativ sigură, a concursurilor sportive interne

Miercuri, într-o conferință de presă, ministrul Tineretului și Sportului, anunțat că testele rapide COVID-19, ale căror rezultate pot fi comunicate în cîteva minute, au fost certificate în România şi vor putea fi folosite de sportivii români în competiţiile interne în următoarele zile. (sursa: AGERPRES)

Ce înseamnă asta?

==> Se schimbă modul de testare a sportivilor. Pînă acum, participarea la competițiile sportive era condiționată de existența unui rezultat negativ la un test PCR. Acesta era scump, iar rezultatul venea după cel puțin o zi. Acum, noile teste, pe bază de detecție de antigen, sînt mult mai ieftine, și dau rezultate bune (cu o certitudine de 90-95%) în mai puțin de 30 de minute. Detalii despre diferențele dintre teste puteți găsi aici. La sfîrșitul articolului veți găsi și un grafic explicativ.

==> Se deblochează organizarea multor competiții. Ministrul Stroe a zis că se vor debloca competițiile pentru copii, juniori și cele din ”ligile inferioare”. Asta pentru că, acum, costurile mai reduse ale testelor antigenice devin mai suportabile. Nu este clar încă dacă măsura va duce și la deblocarea competițiilor sportive pentru amatori, detalii vor fi oferite în curînd. În mod normal, dacă un sportiv amator își asumă costurile și are un rezultat negativ, va putea participa la o competiție.

==> Prețul de efectuare a unui test anti-COVID va fi suportabil. Ministrul Stroe a spus că el știe că prețul unui astfel de test va fi de circa 5 euro. Să zicem 25 de lei. Aici se așteaptă mai multe detalii din partea oficialilor, asta pentru că pe piață există deja astfel de teste, însă la prețuri mult mai mari. Am detaliat aici și am arătat că prețurile la clinicile private sînt de circa 200 de lei, iar recent o companie de distribuție a început să importe teste omologate de către OMS la prețul de 69lei+TVA. Totodată, o companie românească a anunțat că a produs și omologat teste antigen la prețul de 46 lei+TVA. Rămîne, așadar, de văzut ce fel de teste sunt disponibile și dacă prețul lor e cel anunțat de ministrul Stroe. Oricum, la nivel internațional, prețul unui test achiziționat în cantități mari este de circa 4 euro (detalii tot aici).

Așadar, testele rapide, efectuate în masă, rămîn un subiect de interes, inclusiv pentru lumea sportului de la noi.

Grafic: Medplaza.ro

Comments

comments

Previous

Halfoween Challenge, o cursă virtuală

Next

Pe scurt. Rezultate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also