luni, decembrie 9 2024

Călugării superalergatori din Japonia nu sunt un mit, ei chiar există și aleargă peste 46.000 de kilometri în 1.000 de zile. Și fac asta încălțați cu paie și mâncând doar vegetale!

jap2

de Florin Popa

Ai citit ”Born to run”, nu-i așa? Dacă nu, lasă tot ce faci și fă rost de carte. Este scrisă de Christopher Mcdougall și a fost tradusă și în limba română. Ești așteptat înapoi pe Alerg.ro când ai terminat.

Dacă ai citit-o, atunci probabil îți amintești de referințele făcute de autor la adresa unor călugări japonezi, vegetarieni, care își găsesc pacea și liniștea sufletească alergând ultramaratoane zilnic, timp de șapte ani, încălțați cu niște chestii arhaice care nici nu pot fi numite pantofi.

Ei bine, povestea nu este inventată, acești călugări există și fac, în numele budismului pe care îl practică, lucruri care sfidează normele logice și de ”bun simț” ale sportului.

Filozofia cultului budist pe care l-au îmbrățișat presupune atingerea iluminării prin alergare, efortuljap fizic devenind astfel principala metodă de meditație și de intrare în transă a călugărilor. Regulile sunt stricte, dure și nu numai că include alergări pe distanțe foarte mari ci și lungi sesiuni de post negru pentru purificarea trupului și sufletului.

Nu te aștepta să găsești în ”The Marathon Monks of Mount Hiei”, scrisă de John Stevens, rețete secrete de alimentație, cadență sau respirație, pentru că vei fi dezamăgit. E drept, aceste detalii sunt presărate aleator printre pagini, dar nu constituie subiectul principal.

Mai degrabă, pregătește-te pentru o incursiune în cultura japoneză a disciplinei, determinării și a respectului pentru orice element din natură, oricât de insignifiant ar părea acesta.

Și mai pregătește-te să afli că dacă inima o dictează, corpul este capabil să-și depășească limitele. Despre ce limite este vorba? Cum sună 46.572 de kilometri parcurși în 1.000 de zile, într-un interval de șapte ani? Sună ca o limită serioasă, nu?

Ar putea fi 18 kilometri pe zi, fără excepție, timp de șapte ani consecutivi. Doar că ritualurile și restul sarcinilor îi împiedică pe călugări să alerge zilnic, așa că distanțele sunt comprimate în adevărate ultramaratoane, în calupuri de câte 100 de zile consecutive.

Și totuși, cum reușesc să facă asta? Răspunsul îl găsești, desigur, în paginile cărții.

Florin Popa este antrenor de fitness și alergător recreațional  

Cartea ”The Marathon Monks of Mount Hiei” de John Stevens este disponibilă în România în limba engleză, prin www.books-express.ro și costă 129,21 lei. Până la 31 octombrie 2014, cititorii Alerg.ro beneficiază de 20% discount atât la achiziționarea cărților dorite cât și la restul de produse oferite de Books Express (agende, filme, jucării, cadouri). Pe www.books-express.ro alegeți produsele dorite și urmați pașii normali pentru o comandă. Pentru aplicarea reducerii introduceți codul ALERGEXIST pe pagina Coș Cumpărături, în câmpul Cod reducere.   

Comments

comments

Previous

Circulație restricționată în București. Vine maratonul!

Next

Nou record mondial la maraton

1 comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also