marți, septembrie 10 2024
În general, locul 11 nu poate fi considerat o performanță în sens clasic. Însă, în lumea alergării de amatori, nu poziția în clasament contează, ci povestea din spatele alergării

Pentru amatorii de trasee de alergare mai lungi de 100 de mile (170 de km), “oferta” de concursuri din Europa este relativ limitată, printre cele mai populare curse de anduranță pe aceste distanțe numărându-se: Spartathlon (246 km, Atena-Sparta, în Grecia), Ultrabalaton (220 de km, împrejmuirea lacului Balaton, în Ungaria), UTMB (înconjurul masivului Mont Blanc în alergare), TDG (Tor des Géants, o cursă în care alergătorii traversează patru masive montane, de-a lungul a 330 de km).

Transgrancanaria este un concurs de alergare cu o evoluție continuă de la prima ediție (2003), fiind o competiție de alergare montană care se desfășoară în Insulele Canare (Spania, Gran Canaria). Dacă la prima ediție doar 65 de sportivi au luat startul cursei, la ediția din acest an peste 4.500 de participanți s-au regăsit pe listele de înscriși, insula din vestul Africii devenind pentru câteva zile epicentrul trail runningului la nivel mondial.

Cea mai dificilă probă a concursului este cursa Transgrancanaria 360°, al cărei concept, așa cum a fost gândit de organizatori, presupune înconjurarea insulei în alergare, pe un traseu având distanța de 260+ de kilometri și o diferență pozitivă (cumulată) de nivel de peste 13.000 de metri.

Cursa reprezintă o provocare individuală, desfășurată în regim de auto-gestionare. Competiția trebuie finalizată înainte de limita de timp de 100 de ore, iar participarea la această provocare este strict individuală (orice ajutor extern în afara punctelor de control este strict interzis și duce la eliminarea din concurs). Este nevoie ca participanții să stăpânească anumite abilități pentru a fi acceptați în cursă: orientare, capacitatea de a se adapta la schimbările drastice ale condițiilor meteorologice, capacitatea de a asista alți alergători în caz de urgență. Toleranța la oboseală, la lipsa somnului și alimentației, sunt de asemenea atuuri necesare participanților.

La startul acestei curse s-au aliniat sportivi având media de vârstă de peste 45 de ani, iar mezinul cursei, Claudiu Belețoiu (27 de ani), a reușit o clasare pe locul 11, cu un timp de 68h:4sec, înregistrând un rezultat net superior prestației sale din anul anterior (când s-a plasat pe locul 44, cu timpul de 89h:17min:38sec).

Belețoiu a luat startul concursului pe 20 februarie, la ora locală 9.00. Dacă pe listele de înscriși figurau la start 88 de sportivi, doar 56 dintre aceștia au trecut linia de finish în termenul limită de 100 de ore, competiția încheindu-se dumincă, 24 februarie.

După aproape trei nopți consecutive private de somn, înfruntând dificultatea unui traseu nemarcat, diferențe de temperatură de până la 30°, porțiuni de kilometri întregi care au presupus alergare pe suprafețe și în condiții neprielnice (vegetație compusă din cactuși, canale cu apă rece, porțiuni de creastă deschisă, albii de râu secate și pline de bolovani, coborâri abrupte), Claudiu Belețoiu a reușit să treacă linia de finish din Maspalomas.

“Am alergat primii 100 de km cu Luca Papi, câștigătorul ediției din acest an și al celei din 2017, Luca fiind unul dintre atleții de anduranță pe care îi apreciez foarte mult. Acest aspect m-a ajutat să observ în timp real ce face bine un atlet de elită într-o astfel de cursă. Fiind la a treia experiență de alergare pe insulă, m-au surprins și de data aceasta atitudinea pozitivă și ospitalitatea locuitorilor de pe insulă (pe parcursul cursei am primit enorm de multe încurajări de la localnicii întâlniți pe traseu). Pentru o cursă de asemenea lungime și dificultate, este cel mai bun rezultat al meu de până acum și sunt foarte bucuros de prestația mea”, a spus Claudiu Belețoiu, conform unui comunicat de presă.

România a avut patru reprezentanți la această probă, respectiv pe Adrian Toma (finisher în 73h:31min:30sec), Mihai Șerban (finisher în 80h:57min:49sec) și Cristina Vasilescu (finisher în 89h:57min:11sec).

Pentru Claudiu Belețoiu, cursa a reprezentat și un prilej de a susține o cauză umanitară: sprijinirea altor alergători pentru continuarea carierei sportive, participând la campania propusă de ONG-ul TOTUL ESTE POSIBIL, prin programul TOTUL PENTRU SPORT. Inițiativa își propune ca anual să susțină 10 sportivi cu obiective mari să își finanțeze echipamentul, costurile de înregistrare la concursuri sau alte cheltuieli logistice generate de participarea la competiții.

 

 

 

Comments

comments

Previous

ABRC. Noutățile din 2019

Next

Record mondial. A treia oară cu noroc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also