marți, mai 28 2024

Un rezultat excelent pentru Raul Butaci, care a cîștigat cursa de 126 km și care, în plus, este completat de o clasare pe podium a unui alt român, Ionel Manole. De menționat că amîndoi locuiesc în Spania.

Era înnorat la miezul nopții, sîmbătă, 24 februarie, cînd peste 750 de alergători au luat startul în Transgrancanaria Classic, o cursă de 126 km ce traversează insula spaniolă Gran Canaria, din largul coastei Marocului. Traseul este unul muntos și pleacă din Las Palmas, în vîrful nordic al insulei, ajungînd în capătul sudic, la Maspalomas și adunînd peste 6.800 de metri diferență de nivel pozitivă. Competiția este una clasică a începutului de sezon competițional și atrage întotdeauna nume mari din lumea alergării montane. În acest an, evenimentul a fost a treia cursă din seria World Trail Majors.

Cam la patru ore de la start, vremea a început să se deterioreze, plouînd tot mai tare, iar ceața făcînd dificilă înaintarea. Acum, cam pe la km 42 al cursei, în grupul fruntaș se aflau și Ionel Manole și Raul Butaci, amîndoi cetățeni români care trăiesc în Catalonia (Spania). La jumătatea cursei, respectiv la km 65, încep să se vadă zorii zilei. Butaci urcă pe poziția a treia, iar Manole ține ritmul și se menține pe poziția a șasea.

Răsăritul aduce și o vreme mai bună chiar dacă cerul rămîne înnorat de dimineață. Pe jumătatea sudică a traversării insulei, la Tejeda, peste al doilea cel mai înalt punct al traseului Butaci trece în față. Se adunaseră cam opt ore de cursă. Peste Garañon, aproape de punctul maxim al cursei, la 89 de kilometri, Butaci își mărește avansul față de Miguel Heras la mai mult de două minute, iar Ionel Manole ajunge pe poziția a treia.

Începe apoi ”marea coborîre! din munți, mai toți alergătorii iuțind ritmul. Raul Butaci își mărește treptat avansul și cîștigă în cele din urmă cu un timp de 13h:22min. Pe locul al doilea, la circa zece minute, vine spaniolul Miguel Heras (13h:32min), iar Ionel Manole ocupă, la mare luptă, ultimul loc pe podium în 13h:49min. Urmează apoi Abel Carretero, la doar 36sec, iar Jia-Sheng Shen a completat top cinci în 14h:04min. Fostul campion Andreu Simon s-a menținut pe poziția a șasea în 14h:07min, iar americanul Zach Miller (văzut ca unul dintre favoriți) a terminat al șaptelea în 14h:10min.

Oarecum, victoria l-a luat prin surprindere pe Raul Butaci, care însă s-a pregătit foarte mult pentru această cursă. „Înainte de start mă gîndeam că un podium ar fi fost perfect, un top cinci ar fi fost mai mult decît grozav, dar nici măcar nu visam la victorie. Anul trecut, am terminat pe locul patru, știam unde am eșuat și greșelile pe care le-am făcut, iar anul acesta trebuia să vină succesul și se pare că a venit”, a declarat acesta după ce a trecut linia de sosire.

În cursa feminină, marea favorită Courtney Dauwalter (SUA) a făcut o cursă excelentă și a cîștigat autoritar în 15h:14min. Ea a fost urmată la mare distanță de Claudia Tremps (Spania) – 16h:27min și respectiv Emma Stuart (Irlanda) – 16h:50min. Toate rezultatele se găsesc aici.

Podiumul masculin / Foto: Transgrancanaria/Miguel Travieso

Comments

comments

Previous

Circuitul Carpaților. Gala

Next

Încep să apară banii și în alergare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also