marți, septembrie 10 2024
Atletismul românesc continuă să aibă, la nivel organizatoric cel puțin, o structură osificată, neadaptată vremurilor actuale. Schimbările sunt necesare, dar vin greu. În acest context, pare de interes că un tînăr de doar 24 de ani vrea să își asume responsabilitatea reformării atletismului bucureștean. Cine este însă Paul-Tiberius Coman și ce își propune să facă? (P)

Pe 31 octombrie au loc alegeri pentru președinția Asociației Municipale de Atletism din București. Sunt mai mulți candidați, printre care actualul președinte, dl. Gheorghe Rugină (reputat antrenor, 84 ani, de 17 ani în această funcție) și Paul-Tiberius Coman.

L-am întrebat pe acesta din urmă ce este Asociația Municipală de Atletism din București (AMA), ce face și cum poate contribui la dezvoltarea sportului de masă?

”AMA București este o asociație a cluburilor sportive cu secții de atletism, din București. Cluburile aleg să se afilieze și plătesc o anumită cotizație, exact ca în cazul Federației Române de Atletism (FRA). Și AMA București este afiliată Federației pentru a avea astfel o recunoaștere oficială a rezultatelor din competiții.

Aceste rezultate nu mai au totuși importanță pentru calificarea la Campionatele Naționale din cadrul FRA, pentru că sunt foarte puțini sportivi. Totuși, sunt luate în considerare atunci când se creează seriile probelor atletice, spre exemplu. Apoi, campionatele municipale pot fi utile în testări, în obținerea unor standarde pentru alte competiții mai mari.

Din aceste motive, pot spune că Asociatia poate fi de ajutor pentru sportul de performanță.

În cazul sportului de masă, este puțin neclar cât de mult ne-am putea implica. Mi-ar face plăcere să pot organiza competiții pentru sportul de masă și să obtin un ajutor din partea Federației. Prin puterea exemplului, Asociațiile Regionale din alte țări au un rol destul de important în acest sens.

Ce vei putea face la Asociație? Care ar fi elementul de noutate pe care l-ai putea aduce?

În primul rând, aș avea grijă să ne aliniem la nivelul Federației Române de Atletism atunci când vine vorba de competiții. Nu cred că este cazul să folosim tabele electronice de scoring sau să aducem televiziuni, dar putem lucra cu un software de management al competițiilor; eu am deja un site pe care nu l-am publicat niciodată pentru că nu am avut bani și nimeni nu a văzut utilitatea lui cu adevărat. Nu ar fi fost normal să plătesc din buzunarul meu, lună de lună, pentru hostingul lui.

Ce aș aduce nou, ar fi o mai mare transparență a lucrurilor, mai multă tehnologie și aș încerca să fac ceea ce nu a încercat nimeni: să dezvolt parteneriate media online, print, TV, radio și apoi să reușesc să atrag implicarea mediului privat și a publicului, deopotrivă.

Ce rol ai avut tu până acum la Asociație?

Timp de câțiva ani am ajutat la organizarea competițiilor alături de oameni minunați. Unul dintre ei îmi este contracandidat. Dar și în aceste condiții, aș dori să știe că am un respect deosebit pentru dumnealui și în general pentru cei care m-au învățat ce înseamnă iubirea pentru atletism.

Așadar, pe moment, eu sunt calculatoristul, băiatul de la calculator, Păulică cu calculatorul. Așa mă știu oamenii: antrenori, profesori, sportivi, părinți… Pe viitor îmi propun însă să fac mai mult pentru atletism.

Detalii mai jos despre activitatea lui Paul-Tiberius Coman

Cine sunt?

Mai multe aici despre ce își propune să facă pentru atletismul bucureștean

 

Comments

comments

Previous

Pe scurt. Denisa, Hercules și ceilalți

Next

Anti-doping. Cîteva cifre

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also