vineri, decembrie 13 2024
Fostul mare sprinter jamaican este gata să înceapă o nouă carieră, ca fotbalist de data aceasta.

Acum aproape un an, Usain Bolt se retrăgea din activitatea competițională, după ce participase la ultima competiție majoră a carierei, Campionatele Mondiale de Atletism de la Londra. Cel considerat o legendă a sprintului a avut atunci o ieșire mai puțin favorabilă din scenă, accidentîndu-se în ultimul schimb al ştafetei de 4×100 metri, după ce a suferit o întindere musculară. Tot atunci, Bolt a pierdut și finala de 100  metri, unde a fost întrecut de către americanul Justin Gatlin.

Nimeni nu îi poate nega însă meritele lui Usain Bolt, care are în palmares opt medalii de aur la Jocurile Olimpice și alte 11 medalii de aur la Campionatele Mondiale. El deține totodată și recordul mondial la 100 și 200 de metri, performanțe reușite în 2009.

De atunci încoace, Bolt – care are 31 de ani – a cochetat cu o carieră de fotbalist profesionist, de mai multe ori antrenîndu-se cu echipe profesioniste, printre care și Borussia Dortmund. E drept că aparițiile sale pe terenul de fotbal au părut mai mult ocazii de promovare a brandului care îl sponsorizează.

Acum, fostul atlet pare să fie foarte aproape de semnarea unui contract cu echipa australiană de fotbal Central Coast Mariners, asta dacă trece de o perioadă de probă de şase săptămîni, ce ar urma să înceapă luna viitoare. „Discutăm de patru-cinci luni, dar mai sunt lucruri de pus la punct. Dacă totul merge bine, el ar putea juca în campionatul Australiei în acest sezon”, a declarat patronul clubului, Shaun Mielekamp.

Și dacă tot vorbim de Bolt și fotbal, să vorbim puțin și de factorul viteză și rezistență în cazul acestui sport. A făcut ceva vîlvă faptul că tînărul Kilian Mbappe – care a fost unul din cei mai buni fotbaliști francezi la Mondialul abia încheiat – a ajuns în timpul unui sprint cu balonul la picior la o viteză de 38km/h. Anul trecut, în decembrie, Mbappe a reușit chiar să atingă maxim 44.7 km/h în timpul unui meci, ceea ce este doar puțin sub viteza medie dezvoltată de Bolt cînd a realizat recordul pe 100m.

Altfel, dacă e să privim strict cantitativ, fotbaliștii nu aleargă mult, în medie circa 11,5 – 15km la fiecare meci. Însă, cea mai mare parte a acestor distanțe e parcursă în regim de viteză. La ultimul Mondial de fotbal, mijlocaşul rus Roman Zobnin a fost fotbalistul care a alergat cel mai mult, cu o medie de 12,4 km pe meci, conform statisticilor FIFA. În cinci partide disputate, Zobnin a alergat 62 km, el fiind unul dintre cei mai apreciaţi jucători ai Rusiei din punct de vedere defensiv.

 

Comments

comments

Previous

Pe scurt. Doar Marathon 7500

Next

De ce îmi plac boxerii roșii și respiranți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also