Utile. Pentru alergători
Cîteva recomandări mai inedite pentru alergători, făcute de CrazyFlower, product reviewer al revistei Alerg. Informațiile au apărut și în revista Alerg #31.
Direct pe piele
Unul dintre cele mai mari dezavantaje ale dispozitivelor care măsoară parametrii fiziologici în timp ce alergi este acuratețea insuficientă a acestora. Dacă centura de puls, să zicem, nu este bine fixată pe piept sau dacă senzorul nu mai stă lipit zdravăn pe piele, aceasta nu mai poate înregistra corect numărul bătăilor inimii. Să nu mai vorbim de zdruncinăturile inerente, care și ele contribuie la culegerea unor date aproximative. Desigur, nu e deloc plăcut să se întîmple așa, dar pe moment nu prea avem ce face.
Viitorul a început însă se se întrevadă: vor apărea dispozitive care se vor lipi direct pe piele, conform unui articol publicat de revista ”Outside”. Astfel, bine fixate, în cazul lor nu va mai fi vorba de lipsa acurateții în măsurare.
Compania americanp MC10 a anunțat recent lansarea ”BioStamp Research Connect”, un mini-dispozitiv ce cîntărește doar 5,7 grame și care arată ca un plasture obișnuit. Numai că acesta are încorporate un accelerometru (senzor ce măsoară accelerația, pe baza inerției corpurilor), un giroscop, plus alți senzori ce măsoară diferiți parametri ai inimii și mușchilor. ”BioStamp” are în plus o baterie minusculă care îi asigură totuși o autonomie de funcționare de pînă la 36 de ore.
Mini-dispozitivul americanilor urmează să fie lansat oficial în producție pînă la sfîrșitul acestui an. Pe moment, el va putea fi utilizat doar în activități de cercetare, în spitalele și institutule medicale mari. Specialiștii estimează însă că nu va dura mult și vor intra în producția de masă, în variante fiabile și adaptate alergătorilor.
Hanoracul pernă
Știu cît de neplăcut e să ai drum lung de străbătut pînă la locul de desfășurare a unui concurs. Fie că mergi 6-8 ore cu mașina sau trenul dintr-un colț al țării într-altul, fie că petreci același timp în avion, spre o destinație peste mări și țări, una din marile probleme în astfel de situații este cum să reușești să dormi cît mai sănătos, cît mai odihnitor. O clasică pernă de călătorie nu e chiar cea mai bună soluție, cel puțin nu în cazul meu. În plus, aceasta ocupă și spațiu în plus printre bagaje.
De aceea, m-am bucurat cînd am aflat că recent compania Hypnos a lansat ”hanoracul – pernă”. E mai exact un hanorac clasic, dintr-un material bun, cu o croială modernă, cu singura mare, dar importantă diferență că are o glugă ce poate fi umplută cu aer (în doar cîteva secunde) și transformată într-o pernă confortabilă. Gluga poate fi detașată, astfel încît se spală mai bine. Hanoracul nu e nici foarte scump (prețuri începînd de la 65 dolari) și poate fi expediat oriunde în lume.
Compresie cu degete
Dacă sezonul alergărilor de trail e în toi, am zis să fac o recomandare utilă: ciorapi lungi de compresie, cu degete desigur. Pe piață (și nu mă refer desigur doar la cea din România) nu prea sunt multe astfel de modele. Cel mai mult îmi face cu ochiul modelul ”Compression OTC”, de la Injinji. Compania americană este, după știința mea, cel mai important producător al ciorapilor de alergare cu degete. Modelul lor de trail running, pe care recunosc că nu l-am încercat încă, este prezentat ca unul care combină confortul cu utilitatea, care protejează contra noroiului, dar și care contribuie la mai buna circulație sanguină la nivelul gambei. Desigur, e și mult bla-bla de marketing aici, însă nu puteți să nu recunoașteți că niște ciorapi de compresie buni reduc semnificativ senzația de picioare grele la finalul unei curse lungi.
Am doar o sugestie pentru cei de la Injinji: umblați, domnule, la culori și în cazul modelelor de compresie. Griurile și tonurile închise nici nu ajută la performanță, nici nu bucură ochiul.