duminică, decembrie 4 2022

Cel mai mare concurs de ultramaraton a revenit anul acesta într-un mod spectaculos

=== Așadar, a fost ediția a XIX-a a Ultra Trail de Mont Blanc, cea mai mare competiție de ultramaraton din lume, considerată un (neoficial) campionat mondial al alergării montane pe distanțe lungi. UTMB s-a reluat în condiții normale după un an de pauză, cauzată de Covid. Câteva cifre: au participat circa 10.000 de alergători (104 naționalități) la cele șase curse tradiționale (plus una pentru tineri) organizate în intervalul 22-28 august. Au fost aproape 100 de mii de spectatori de-a lungul săptămânii dedicată alergării montane.

=== Cursa cea mai lungă a fost nu doar cea mai așteptată, ci și una extrem de spectaculoasă. 100M UTMB, adică 170 km lungime și 9.614 metri diferență de nivel cumulată. Multe nume mari ale ultramaratonului montan la start. După un duel pasionant și un final foarte strîns, cursa a fost cîștigată de către spaniolul Kilian Jornet, cu un timp care reprezintă un nou record al traseului lung al UTMB: 19h:49min:30sec. Pe 2 a venit francezul Mathieu Blanchard, cu un timp tot sub pragul de 20 de ore, respectiv 19h:54min:50sec, iar pe 3 a fost britanicul Thomas Evans – 20h:34min:35sec.

Să menționăm aici rezultatul, tot excelent, al lui Robert Hajnal, care a sosit al nouălea, cu un timp de 22h:07min:58sec. Reamintim că, în 2018, Robert a reușit să termine pe locul al doilea.

=== Cîteva cuvinte despre extraordinara cursă a lui Jornet. El se află la a patra victorie la UTMB, însă aceasta este, de departe, cea mai importantă. Întâi de toate, prin timpul realizat. El a alergat cu o medie ajustată de viteză 5min:33sec / km și cu o valoare medie a pulsului de 135bmp. Un detaliat raport de cursă, realizat pe baza unei monitorizări Coros, poate fi găsit aici. Merită spus că participarea lui Jornet la cursă a fost incertă pînă (aproape) în ultima clipă, el fiind depistat pozitiv Covid, deși era asimptomatic și abia cu o zi înainte de start a avut un rezultat negativ. Din motive de precauție, el a luat startul puțin mai din spate și a purtat o vreme o mască de protecție.

=== Cursa fetelor a fost cîștigată de către americanca Katie Schide – 23h:15min:12sec, ea fiind urmată de către canadianca Marianne Hogan și compatrioata sa Kaytlyn Gerbin. Toate rezultatele se găsesc aici.

=== Neașteptat, dar cu atît mai îmbucurător este rezultatul domnului Stan Turcu, care la 74 de ani s-a clasat primul la categoria sa de vârstă (+70). La a doua sa participare (precedenta a fost abandon), Stan Turcu a terminat traseul în 44h:59min:58sec. Un profil al dlui Turcu am realizat, cu ani în urmă, în revista Alerg #10. Să menționăm, în context, că anul acesta la cursa cea mai lungă a UTMB au fost 1789 finișeri și 838 abandonuri.

=== Să mai spunem că în cursa CCC (lungime 100km, + 6100m), Raul Butaci, român care trăiește în Spania, s-a clasat pe locul al optulea.

=== În fine, să rămînem la alergarea pe distanțe lungi și să notăm că în același week-end cu UTMB, la Bernau, în Germania s-au desfășurat Campionatele Mondiale de 100km, pe șosea. Japonezul Haruki Okayama a fost cel mai rapid, cu un timp de 6h:12min:10sec, iar la fete a cîștigat Floriane Hot (Franța), cu un timp de 7h:04min:03sec. România a fost reprezentată de Claudiu Gorgan, care a terminat pe poziția 104, cu un timp de 8h:04min:10sec. Toate rezultatele se găsesc aici.

Comments

comments

Previous

Recomandare. Festivalul Sporturilor Greenfield Băneasa

Next

”Kenyencele” s-au transferat la Dinamo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also