UTMB. Se va repeta „miracolul”?
Acum un an, Robert Hajnal realiza o performanță excelentă în cea mai mediatizată/cunoscută/rîvnită cursă a ultramaratonului mondial, Ultra Trail de Mont Blanc. Anul acesta condițiile meteo par să fie altele, traseul puțin mai lung, linia de start tot extrem de competitivă. Să vedem cam ce se poate întîmpla în actualele condiții
Să începem prin a rememora momentul 2018. Atunci, Robert Hajnal reușea să se claseze pe un extraordinar loc 2 în cadrul celei mai lungi curse competitive de la UTMB (170km, +10.000m diferență de nivel cumulată). Timpul său: 21h:31min:37sec.
Anul acesta, Robert Hajnal participă pentru a treia oară la UTMB (în 2017 a abandonat la km 120), alături de alți circa 2.300 de alergători din întreaga lume. Favorit clar este cîștigătorul de anul trecut, francezul Xavier Thevenard, dar la start vor fi multe alte nume mari ale ultramaratonului, inclusiv echipe puternice din SUA sau China. Vedeți aici o listă a principalilor favoriți.
Evoluția alergătorilor poate fi urmărită aici în timp real
Startul se va da vineri, la ora 18 (19:00, ora României).
Deși în ultimii trei ani traseul cursei a fost aproximativ același, în 2019 se va alerga puțin mai mult decît anul trecut. Asta pentru că, din cauza vremii urîte, în 2018 au fost scoase de pe traseu două urcări (Pyramids Calcaires la km 65 șiTete aux Vent la km160). Cum vremea se anunță mai bună acum, este foarte probabil ca timpii finișerilor / favoriților să fie cu cel puțin 45-60 min mai mari.
Revenind la Robert Hajnal, în două interviuri acordate înainte de cursă (primul pentru 4run) și al doilea pentru IrunFar (vezi video mai jos), ultramaratonistul român se arată optimist – apreciind că este mai bine pregătit decît anul trecut – dar și precaut, spunînd că principalul său obiectiv este să termine mai repede decît anul trecut, iar o clasare între primii zece ar fi un rezultat ”perfect”.
Va fi însă mai dificil de repetat performanța de anul trecut. Întîi de toate, pentru că acum multă lume e cu ochii pe Robert Hajnal, competitorii săi știu la ce să se aștepte, își pot adapta tactica în funcție de acesta. Apoi, după cum am mai spus, vremea se estimează că va fi ceva mai bună, anul trecut Hajnal fiind foarte bine echipat și adaptat condițiilor de pe traseu (va rămîne în memoria sa drept alergătorul în pantaloni lungi). Tot atunci, frigul și vîntul puternic a dus la o mare rată a abandonurilor, inclusiv în rîndul favoriților. Totuși, traseul probabil puțin mai lung (depinde din nou de vreme) îl avantajează, el urcînd bine și păstrînd mereu resurse pentru final.
Să fim așadar optimiști. Și, totodată, să nu uităm că sunt mulți alergători români prezenți la startul curselor din cadrul UTMB: TDS -Sur les Traces des Ducs de Savoie (145km), CCC – Courmayeur-Champex-Chamonix (101 km), OCC – Orsières-Champex-Chamonix (55km), plus una necompetitivă PTL – Petite Trotte à Léon (în echipe, 300km pe traseu nemarcat).
Și, în încheiere, lansăm o provocare: estimați timpul final pe care îl va scoate Robert Hajnal. Estimarea noastră este una conservatoare: 21h:59min. Baftă.