miercuri, decembrie 6 2023

Spune despre el că e un alergător mediocru. Ca scriitor s-a aflat însă de mai multe ori pe lista scurtă a candidaţilor la premiul Nobel pentru literatură. În plus, are mulți, foarte mulți fani în întreaga lume, cărora li se spune – mai în glumă sau mai în serios – Harukiști.

Scriitorului japonez Haruki Murakami, căci despre el e vorba, i s-a tradus și la noi una din cărțile sale dedicate explicit pasiunii pentru alergare, cu titlul “Autoportretul scriitorului ca alergător de cursă lungă” (editura Polirom, 2009). Acolo el spune la un moment dat că aleargă pentru a găsi o anume stare de pace şi pentru a-şi stăpîni implicit demonii interiori.

Murakami e un solitar. Refuză cel mai adesea interviurile sau aparițiile publice, preferînd să rămînă consecvent rutinei sale de a scrie, de a alerga și de a asculta muzică. Publică mult, iar de alergat ține să o facă cel puțin o oră aproape zilnic. Pentru el, alergarea de anduranță e o modalitate de instrucţie personală, un act de disciplină şi voinţă, adică o sumă de acţiuni şi calităţi mentale care, deşi aparent fără legătură cu meseria de scriitor, îi conturează profilul de autor.

„Chiar dacă, văzută din afară, sau de undeva de sus, o astfel de viaţă pare inutilă şi lipsită de sens, sau poate chiar extrem de ineficientă, mie unul nu îmi pasă. Poate că nu este decât un act zadarnic, ca acela de a turna apă într-o oală veche, cu fundul găurit, dar măcar rămâne faptul că investesc mult efort în el. Că ajută la ceva sau nu, că dau bine sau nu, la urma urmei, lucrurile cu adevărat importante pentru noi sunt de cele mai multe ori cele care nu se văd (dar se simt în suflet). Şi nu rar se întâmplă ca lucrurile de valoare să le obţii doar prin fapte ineficiente. Oricât de zadarnice ar fi ele, prosteşti sigur nu sunt. Asta cred eu. Asta simt, asta ştiu din experienţă.”

În acest context, e oarecum surprinzătoare informația că Haruki Murakami a acceptat să iasă mai mult ca de obicei în public, așa că pe 5 august va fi pentru o oră DJ în cadrul unui program radio intitulat ”Murakami Radio” a cărui temă va fi alergarea și muzica.

”O să selectez și o să prezint melodii care se ascultă rar sau deloc la un post de radio, melodii extrem de relaxante pentru mine. Și o să discutăm puțin despre această muzică”, a spus Murakami, care e un mare amator de muzică, îndeosebi de jazz.

”Mi-a plăcut de mic să colecționez discuri și CD-uri, așa că acum casa mea e plină cu astfel de lucruri. Uneori simt un soi de vină că eu mă bucur de o muzică extraordinară, dar că fac acest lucru doar pentru mine,” a adăugat scriitorul japonez, care a vrut să își explice astfel decizia sa de ”ieșire în lume”.

Săptămîna aceasta a fost lansat un website dedicat exclusiv proiectului ”Murakami Radio” . Pînă pe 10 iunie, doritorii pot scrie aici întrebările pe care le au, urmînd ca o parte dintre acestea să fie selectate și lor să le răspundă Murakami în showul său.

Un nou citat în încheiere: ”Pentru mine, alergatul e un exerciţiu practic, dar si o metaforă. De asta fac efort zilnic, pentru a mă îmbunătăţi. Sunt un alergător mediocru. Dar nu asta contează, ci faptul că în cursele pe distanţe lungi singurul pe care trebuie să îl învingi eşti chiar tu, prin felul în care eşti”.

Comments

comments

Previous

Roșia Montană. Nu doar eveniment sportiv

Next

Pe scurt. Rezultatele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also