marți, iunie 18 2024

Sunt mai multe moduri de a-ți arăta patriotismul. O poți face zgomotos, fanfaronard, bătîndu-te cu pumnul în piept sau plîngînd de dragul “țărișoarei”. Poți, pe de altă parte, să te duci la extrema cealaltă și să te complaci într-o atitudine rezervată, refuzînd și amendînd orice exces și pledînd pentru bun simț, moderație critică. Sau poți, pur și simplu, să te comporți obișnuit, normal, aproape indiferent.

Pentru unii, pasionați de alergare, e drept, ziua națională de 1 decembrie va fi sărbătorită… obișnuit. Adică în alergare. Pentru al doilea an consecutiv, la inițiativa lui Ilie Roșu și sub oblăduirea Ro Club Maraton, pe 1 decembrie, în parcul IOR din București, se va organiza Maratonul Reîntregirii Neamului Românesc.

Da, denumirea competiției e pompoasă și poartă urmele propagandei naționaliste (ar fi putut fi numit, mai simplu, Maratonul Marii Uniri sau Maratonul 1 Decembrie). Da, e ieșit din comun să transpiri și să gâfâi și să zici că marchezi astfel un eveniment din istoria țării tale. Însă, în cele din urmă va fi din nou vorba despre bucurie și mândrie. Pentru unii, bucuria de a fi mîngîiat de aerul rece, de a-și simți corpul, de a fi alături de prieteni. Pentru alții, mîndria de a spune simplu, într-un mod propriu: La mulți ani România.

Patriotismul – ca orice sentiment – este în fond un mod specific de a te raporta la realitate, la un eveniment care marchează existența noastră trecută sau prezentă.

Mai multe detalii aici despre competiție și despre modalitatea de înscriere.

Comments

comments

Previous

Reminder. Serata Alergătorului

Next

O cursă de aur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also