marți, iunie 18 2024

Îl vezi alergând frecvent în parc sau pe stadionul Lia Manoliu din capitală. Când nu aleargă, priveşte încruntat, cu mâinile la spate, coordonând antrenamentul vreunui sportiv pe care îl pregătește. Vorbeşte puţin, chiar foarte puţin, în comparaţie cu alte persoane. Însă, dacă reușești să interacționezi cu el, te frapează modestia, calmul cu care abordează orice discuţie dar şi privirea pătrunzătoare. Este antrenorul Ioan Moisa.

De trei ori pe săptămână e în mijlocul unui grup de copii, aproape adolescenţi, care la prima vedere se joacă de-a atletismul. Ioan Moisa a făcut atletism de performanţă în tinereţe, este alergător pe distanţe lungi, campion naţional şi vice-campion european de tineret la maraton (cu un timp de 2h:19min).

De ani buni a ales să încurajeze tinerii – îndeosebi pe cei dezavantajați – să facă sport. În ultimii patru ani a organizat, cu sprijinul prietenilor, un eveniment care adună laolaltă tinerii cu şi fără dizabilități, promovând integrarea primilor in societate, oferindu-le şansa să se afirme din punct de vedere sportiv în faţa colegilor. Nu se plânge de greutăţile pe care le întâmpină, are răbdare şi mai ales încredere în sine. Ediția de anul acesta acesta a evenimentului, numit „Ziua sportului – Campioni Speciali” se va desfășura pe 18 mai. Este nevoie încă de sprijin (de orice fel), de voluntari.

Care ar fi cele mai importante amănunte despre “Ziua Sportului – Campioni Speciali“?
Ioan Moisa: Întâi de toate, că e a cincea ediție și că va avea loc pe 18 mai în Parcul Florilor din București, parc aflat în aproprierea intersecției dintre Şoseaua Pantelimon și Şoseaua Fundeni. Gazda evenimentului va fi Centrul Școlar nr. 3 din Bucureşti, şcoală pentru tinerii cu deficienţe de auz, la care predau.
Evenimentul urmăreşte integrarea în societate, prin intermediul sportului, a copiilor şi tinerilor cu nevoi speciale (cu deficienţe – de auz, de vedere şi deficienţe mintale, precum şi cei care provin din familii sau medii defavorizate). Ei vor concura alături de copiii şi tinerii normali într-o competiţie în care sportul învinge barierele.
Participarea se face pe bază de pre-înscriere prin intermediul şcolilor şi liceelor participante.

Care sunt probele sportive la care se va concura?
Ioan Moisa: Pentru că fiecare dintre participanţi este talentat într-un anumit domeniu sportiv, evenimentul reuneşte mai multe ramuri sportive şi artistice într-o singură competiţie, pentru a da fiecărui copil posibilitatea de a arăta celorlalţi că poate concura, de la egal la egal, cu cei fără dizabilităţi. Probele sportive sunt: cros pe distanţe scurte, tenis de masă, şah, mini-fotbal şi o probă artistică la alegere.
În fiecare an, am invitat câte un mare sportiv, ceea ce le-a dat copiilor un plus de forţă, energie şi dorinţa de a învinge. La primele patru ediţii au fost alături de noi Gică Hagi, Paula Ivan, Violeta Beclea Szekely, Gabriela Szabo precum şi Excelenţa Sa domnul John Morahan, Ambasadorul Irlandei la Bucureşti.
Pentru 18 mai aşteptăm noi invitaţi speciali, dintre care au confirmat Doina Ignat, cvadruplă campioană olimpică la canotaj, Nicoleta Grasu, multiplă campioană la aruncarea discului, Paula Ivan, campioană şi recordmană olimpică la proba de 1500m şi Adrian Răduţă, campion est-european la moto-cross.

Câți copii și tineri estimați că vor participa în acest an?
Ioan Moisa: Anual, la competiţie sunt invitate cât mai multe şcoli, pentru a da o şansă cât mai multor copiii cu nevoi speciale să relaţioneze şi să se împrietenească. Anul acesta suntem pregătiţi să primim peste 500 de participanţi, plus invitaţi speciali. La aceştia se vor adăuga voluntarii şi personalul specializat.
Cu ajutorul partenerilor de anul acesta, ne străduim să oferim fiecărui sportiv câte un tricou de participare, iar premianţii vor primi diplome, medalii şi cupe, precum şi cadouri adecvate vârstei lor. Anul acesta, pentru prima dată, vom organiza o tombolă la care vor participa primii 10 sosiţi la cros (de la fiecare categorie de vârstă, fete şi băieţi). Norocoşii vor câştiga câte o bicicletă.

Ce aduce nou ediţia din 2012?
Ioan Moisa: În primul rând, sunt mai multe categorii de vârstă decât în anii precedenţi: 8-12 ani, 13-17 ani şi 18-21 ani. Experienţa acumulată la ediţiile anterioare pe partea organizatorică ne ajută să le oferim sportivilor o experienţă de neuitat, urmărind să revină cu plăcere la ediţiile viitoare. Să nu uităm că vom interacţiona cu sportivi cu deficienţe de auz (surdo-muţi, hipoacuzi), nevăzători şi cu dizabilități mintale.
O altă noutate va fi spectacolul susţinut de câinii utilitari de la Clubul câinilor utilitari, demonstraţie parte integrantă în cadrul programului „Câinele, prietenul meu”.

Participanţii din anii trecuţi au crescut între timp. Ce s-a intamplat cu aceştia din punct de vedere sportiv?
Ioan Moisa: O parte dintre ei practică atletismul la nivel de performanţă, fiind legitimaţi la cluburi şi asociaţii sportive, cu rezultate bune la nivel municipal şi naţional. Pe alţii, sportul i-a ajutat din punct de vedere fizic şi mental, reuşind să capete încredere în ei, depăşind mai uşor problemele datorate deficienţelor pe care le au. Cu o parte dintre ei încă mai ţin legătura. Depinde foarte mult de individ, eu pot să-l sprijin pe partea tehnica, de el depinde restul şi în special motivaţia. Fără disciplină, pasiune şi seriozitate nu poţi să dai rezultate.

Interviu realizat de Florentina Florea.

Organizatorii evenimentului “Ziua Sportului – Campioni Speciali“ încă mai au nevoie de voluntari care să sprijine cu următoarele activităti:
– arbitru de traseu la cros
– arbitru la fotbal, la tenis de masa şi la şah
– jurizarea probei artistice la alegere
– distribuirea tricourilor, a apei, a cadourilor
– scrierea diplomelor

Comments

comments

Previous

Maratonul Regal – un regal de alergare

Next

Recuperarea după un maraton

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also