sâmbătă, aprilie 27 2024

Am testat pantofii Flow Velocity Wind de la Under Armour. Și am simțit că merită

8

Date generale:

Flow Velocity Wind este ultimul model de pantofi de alergare lansat recent de către compania Under Armor (UA). După ce ani buni a produs încălțări robuste și relativ greoaie, UA schimbă acum strategia cu acest model extrem de ușor, inovativ prin eliminarea completă a tălpii de cauciuc (nu vă temeți, are totuși talpă 😊) și extrem de rapid.

Modelul a fost realizat și îmbunătățit pe baza recomandărilor oferite din experiență directă de către alergători, fiind testat timp de trei și trecînd peste 17 etape de testare a materiilor prime, 9 runde de testare biomecanică, 15 runde de testare a pantofilor și peste 17.000 de kilometri de testare la uzură.

Revenind la talpă. Tehnologia de fabricare folosită a permis eliminarea tălpii exterioare a pantofului (a stratului ultim, cel care făcea aderența pe sol), astfel încît modelul UA Flow Velociti Wind are talpa formată dintr-un singur strat de spumă cauciucată.

Cum am testat: Am alergat cu UA Flow Velociti Wind aproape două luni, pe suprafețe diferite (asfalt, iarbă, potecă), în condiții meteo diferite (zi senină și respectiv vreme moderat ploioasă) și pe distanțe medii (7-15km). Concluziile, pro și contra, mai jos.

PRO

  • Calitatea care m-a impresionat din prima la aceste încălțări este greutatea. Modelul 42 bărbătesc pe care l-am folosit are doar 241 de grame. Ceea ce mă fac să zic că sînt incredibil de ușori.
  • La fel, merită apreciat faptul că pantofii sînt extrem de comozi și că se mulează foarte bine pe picior. Eu am întotdeauna probleme cu lățimea încălțărilor la vîrf – deh, persoană cu laba piciorului lată – însă modelul UA Flow Velociti Wind, deși are un calapod normal, e realizat dintr-un mesh flexibil care ține fix, dar nu rigid, piciorul.
  • Ventilația este iarăși excelentă. Materialul din care e făcut pantoful este extrem de ”respirabil”. Evident, nu protejează, dacă plouă tare.
Asistentul Maratonoiu și Flow Velocity Wind de la Under Armour
  • Cîteva cuvinte despre stabilitate. Deși, cum spuneam mai sus, mesh-ul este flexibil, piciorul nu ”fuge”, nu face mișcări necontrolate în timpul alergării. În plus, și glezna este bine fixată și protejată datorită unui ”guler” / ”colier” de material de pe pantof care o ”îmbracă”.
  • Spuneam că am alergat pe diferite tipuri de suprafețe. Desigur, nu am alergat pe gheață, pe stînci alunecoase, pe noroi de o palmă. Însă, în condiții normale (suprafață uscată sau umedă) UA Flow Velociti Wind a dat dovadă de o bună spre foarte bună aderență.
  • Aș insista puțin asupra tălpii acestui pantof. Imediat ce i-am încălțat, mi s-a părut că pantofii sunt cam înalți (înălțimea în zona călcîiului este de 26 mm, la vîrf de 18 mm) dar imediat pornit în alergare senzația aceasta dispare. UA Flow Velocity Wind se dovedesc stabili, cu o amortizare foarte bună și o tracțiune pe măsură. Nu am avut însă cum să văd cît de rezistentă este însă talpa la frecare, asta ar necesita o folosire un timp mai îndelungat.

Așadar, calitățile indiscutabile ai pantofilor ar fi UA Flow Velociti Wind: ușori, rapizi, comozi, stabili, aderenți.

CONTRA

  • Nu știu, poate am eu zona oaselor tarsiene puțin mai pronunțată decît media, însă am simțit că acolo apare o tensiune – creată de sistemul de prindere cu șireturi folosit – după ce alergi o distanță mai lungă. Indiscutabil, acest model este perfect pentru alergări de viteză sau de tempo, pe distanțe medii spre lungi. Îmi vine să zic că este foarte, foarte potrivit la alergarea unui semimaraton, dar – în cazul meu, mai ales cînd știu cît mi se umflă picioarele – nu i-aș folosi din prima la un maraton.
  • Mesh-ul (materialul) folosit nu știu cît de rezistent este la o folosire mai îndelungată, respectiv cînd strîngi un volum mai mare de kilometri. La prima vedere totul pare ok, însă numai ”proba timpului” poate arăta dacă modelul UA Flow Velociti Wind poate fi folosit optim 500-600km sau doar 200-300km.

Eu am decis să folosesc aceste încălțări doar la cursele mai importante, nu și pentru zilele de antrenament.

  • Chiar dacă eu nu acord o prea mare importanță aspectului, trebuie să spun însă că modelul de culoare albă pe care l-am folosit s-a murdărit însă foarte repede, mai ales că am alergat și prin ploaie.
  • În fine, estimez că pentru mulți alergători prețul poate fi o problemă. Indiscutabil, pantoful acesta – deși își merită toți banii – nu este ieftin.

Și acum, la final, o evaluare scrisă și din partea porcușorului Maratonoiu, asistent de evaluare. Vezi aici și altă recenzie făcută de acesta.

O evaluare

Comments

comments

Previous

Cum să îți verifici nivelul de pregătire?

Next

Record mondial feminin pe 10.000m

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also