luni, iulie 22 2024
Se trișează – uneori chiar masiv – și în cursele populare de alergare, inclusiv la maratoane. Fenomenul, care are mai multe explicații, poartă cel mai adesea numele de bandit runners. Va fi însă acest lucru stopat?

Exemplul cel mai recent de fraudă în alergare vine tocmai din Mexic, unde în august nu mai puțin de 13.000 de alergători au fost descalificați deoarece au trișat la Ciudad de Mexico Maraton.

Cifra pare de necrezut. Totuși, și la ediția din 2017 nu mai puțin de 5806 participanți au fost descalificați deoarece nu au pornit de la punctul oficial de start, ci au intrat pe traseul competiției și au ajuns la finiș după ce au alergat o distanță mai mică decît cea de 42,195km.

Și totuși, care să fie miza fraudării la maraton, în condițiile în care cei mai mulți alergători nu au timpi care să le permită să se califice la Boston, spre exemplu?  Se pare că interesul participanților este legat de medaliile de finișer, care sunt mai speciale. Anul acesta, medaliile au fost sub forma literei ”O”, după ce în cinci ani precedenți fuseseră cîte o literă astfel încît, în final, să se compună numele ”MEXICO”.

Exemplele sînt mult mai numeroase, însă, se pare că există soluții pentru stoparea acestui fenomen. Totul a început anul trecut în China, la maratonul de la Beijing, unde pentru prima dată a fost folosită tehnologia de recogniție recunoaștere facială pentru verificarea a circa 20.000 de participanți la cursă.

Acum, pe 4 noiembrie, la Maratonul Internațional Hangzhou, tehnologia va fi folosită pe scară largă, pentru verificarea tuturor alergătorilor.

Organizatorii spun că vor ca în acest fel să evite orice posibilă fraudă, de la situații în care participanții schimbă chip-urile între ei sau pun pe altcineva să alerge în locul lor.

Pare de necrezut, însă această practică e destul de răspîndită în China, țară unde cultura locală promovează competitivitatea și consideră un rezultat mai slab drept un eșec. Oricum, China are o mare experiență în folosirea recogniției recunoașterii faciale, tehnologia fiind deja aplicată pe scară largă în sistemul bancar sau cel hotelier.

Comments

comments

Previous

42 la 43

Next

Semimaraton masculin. Nou record mondial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also