luni, iulie 22 2024
IAAF a decis să prelungească suspendarea Rusiei, care va rata astfel Campionatele Mondiale de la Londra. Oficialii de la Moscova spun că această măsură era așteptată.

Federația internațională de atletism, IAAF, a decis luni seara să prelungească suspendarea Rusiei, țară care va lipsi astfel de la Campionatele Mondiale programate în luna august la Londra, relatează agențiile de presă. Rusia a ratat și Jocurile Olimpice 2016 de la Rio, din cauza scandalului legat de dopajul instituționalizat.

„Rusia nu este pregătită”, a spus norvegianul Rune Andersen, președintele Task Force, structura însărcinată de IAAF să coordoneze reforma atletismului rus și implicit practicile acestuia în materiale de luptă contra dopajului. Consiliul IAAF, reunit la Cap-d’Ail, în apropiere de Monaco, a urmat recomandările echipei lui Andersen, prelungind încă o dată suspendarea atletismului rus, după ce făcuse acest lucru de alte două ori, în martie și iunie anul trecut.

La sfîrșitul ședinței acestui consiliu, Sebastian Coe, președintele IAAF, a precizat că Rusia nu va putea fi reintegrată ca țară în familia atletismului înaintea lunii noiembrie 2017.

Decizia IAAF era „așteptată”, a declarat marți vicepremierul rus însărcinat cu sportul, Vitali Mutko. „Există o tendință generală în atitudinea față de Rusia. Și IAAF nu vrea să fie pionier în materie de ridicare a restricțiilor”, a spus Mutko pentru agenția de presă R-Sport.

Vitali Mutko a recunoscut totuși că „numeroase abuzuri și încălcări” au fost comise de către Agenția rusă antidoping (RUSADA). „Sportivii au încălcat regulile, mulți antrenori nu înțeleg cum este posibil să lucrezi fără dopaj și a sosit timpul să-i punem pe tușă”, a declarat el, înainte de a adăuga că „s-a realizat o evoluție importantă” în ultimul an. „Există o nouă conducere la RUSADA, un nou antrenor general. Toți sportivii noștri sunt controlați, toți sunt testați”, a mai spus acesta.

Și totuși vor fi atleți ruși la Mondiale, cei mai buni dintre aceștia, printre care și cîțiva campioni mondiali, sperînd în continuare să participe la sub drapel neutru.

Federația rusă de atletism (RUSAF) a dat publicității, pe 1 februarie, numele a 31 de atleți care speră să obțină acest statut. IAAF a precizat, de altfel că, dacă vor răspunde exigențelor cerute, acești atleți vor fi eligibili începînd cu Campionatele Europene în sală de la Belgrad, din luna martie.

Atleții candidați trebuie „să nu fie în niciun mod direct implicați în eșecul federației naționale în punerea la punct a unui sistem adecvat pentru promovarea sportivilor curați”, conform IAAF. De asemenea, ei trebuie să nu fi lucrat niciodată cu antrenorii sau medicii implicați în afaceri de dopaj.

Ilustrație: Ramses Morales

Comments

comments

Previous

Știri pe scurt. Februarie sărac

Next

Indoor. Un record al Gabrielei Szabo a fost doborît

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also