luni, octombrie 21 2024

Două studii și concluziile aferente. Despre alergare.
doua

Somnul și accidentările

Există oare vreo legătură între numărul de ore dormite pe noapte și frecvența accidentărilor? Se pare că da.  Cel puțin asta e concluzia unui studiu publicat în ”Journal of Pediatric Orthopaedics” și care arată că rata cea mai mare a accidentărilor (circa 73%) se înregistrează în cazul celor care dorm doar șase ore pe noapte, scăzând apoi continuu, odată cu creșterea timpului petrecut în brațele lui Morfeu.

Astfel, la o medie de 7 ore de somn, rata accidentărilor e de circa 62%, la 8 ore – 35% și la 9 ore de somn pe noapte – 18%.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 112 tineri atleți de la un colegiu american din Los Angeles, pe o perioadă de 21 de luni. S-a mai constatat că frecvența accidentărilor crește odată cu vârsta.

Chiar dacă aceste concluzii nu pot fi considerate definitive – ținând cont de eșantionul limitat dar și de mulți alți factori care pot fi luați în calcul – o concluzie se impune. Am mai spus-o, dar nu strică să fie repetată: un somn bun rămâne cea mai ieftină și cea mai eficientă metodă de recuperare după antrenament.  Explicația e legată de faptul că scoarța cerebrală este protejată în timpul somnului de către un mecanism care favorizează procesele regenerative ale neuronilor.

Femeile, mai bune la ”pacing”

Datele genetice sunt de necontestat: bărbații aleargă mai rapid decât femeile. Dar asta nu înseamnă că sunt și mai deștepți, căci mușchii și excesul de adrenalină nu le sunt de folos în acest caz. Un recent studiu, realizat de un statistician danez, arată că femeile sunt mai echilibrate și mai calculate decât bărbații atunci când e vorba de abordarea unui maraton.

Astfel, analizând un mare număr de competiții (circa 1.8 milioane rezultate finale, din întreaga lume), cercetătorul Jens Jakob Andersen a constatat că femeile sunt cu circa 18,63% mai bune la menținerea unui ritm constant de alergare (pace) pe prima și, respectiv, a doua jumătate a unei curse de maraton. Andersen a mai constatat și că pe distanțe mai scurte (splits), de 5 sau 10 km, bărbații sunt cu circa 17-27% mai înclinați să scadă treptat viteza de deplasare, conform site-ului Runrepeat.com.

Studiul mai arată că un ritm constant de alergare au mai ales oamenii maturi, respectiv femeile din categoria 35-39 ani și bărbații din grupul de vârstă de 40-44 ani. Cei mai dezordonați alergători sunt la extreme: cei din grupul 0-19 ani și respectiv cei de peste 70 de ani.

Femeile obțin cele mai bune rezultate la maraton în jurul vârstei de 24 de ani, în timp ce vârsta optimă pentru bărbați este 38 de ani. Timpul mediu de parcurgere a unei curse de 42,195 km este de 4h:21min pentru bărbați și de 4h:41min pentru doamne.

Comments

comments

Previous

Recomandare. Maratonul Zăpezii

Next

Știri pe scurt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also