luni, octombrie 21 2024
În premieră, România va avea o echipă la Campionatul Mondial de ultramaraton montan din acest an. Și cîteva observații.

E de apreciat că Federația Română de Atletism continuă să-și îndrepte atenția și spre probele de alergare pe distanțe lungi.

După ce, anul acesta, se vor organiza la Timișoara Europenele de 24 de ore de alergare, iar România speră să aibă echipe cît mai competitive (despre criteriile de selecție vezi aici), FRA a anunțat acum că încearcă să trimită o echipă și la Campionatul mondial de ultramaraton montan (Trail World Championships), ce se va desfășura între 10-13 mai în Spania(start în localitatea Castellon de la Plana și finiș la poalele muntelui Penyagolosa).

Pentru a putea face parte din lotul care să reprezinte România la această competiție, alergătorii trebuie să îndeplinească mai multe criterii, se arată într-un comunicat de presă:

Criterii generale (trebuie îndeplinite cumulativ):
#1. Să dețină cetățenie română.

2. Să fie legitimați la un club sportiv care este afiliat FRA.

3. Să aibă viză medicală, obținută de la Centrul Teritorial de Medicină Sportivă din județ sau de la Institutul Național de Medicină Sportivă (INMS).

Criterii specifice (trebuie îndeplinit cel puțin un criteriu):

#1. Să fi participat în ultimii doi ani competiționali la un concurs care să fi avut un traseu cu un profil asemănător traseului Campionatului Mondial de alergare montană de la Penyagolosa, pe care să o fi finalizat în maxim 12 ore la bărbați și maxim 14 ore la femei. Profilul traseului montan: distanță – 85 km, diferență de nivel pozitivă cumulată – +4.900 metri

#2. Să apară în clasamentul circuitului mondial UTWT (Ultra-Trail World Tour), cu un punctaj care să îl situeze în primele 75 poziții.

#3. În cazul în care alergătorul nu îndeplinește criteriile specifice de la punctele 1 sau 2, atunci se pot lua spre analiză cursele montane alergate în ultimii doi ani competiționali cu distanțe cuprinse între 60 și 110 kilometri

Alergătorii sunt invitați să trimită intenția de a face parte din lotul național CV-ul atletic din care să rezulte îndeplinirea criteriilor mai sus menționate, precum și obiectivul de performanță pe care și-au propus să îl obțină la Campionatul Mondial la adresa de email ultraatletism@fra.ro, pînă cel tîrziu 15 martie 2018.

Subcomisia de Ultraatletism din cadrul Federației Române de Atletism va analiza aplicațiile primite, iar lotul va fi constituit din alergătorii care au îndeplinit cele mai multe criterii specifice,  cu cele mai bune performanţe, predominînd în importanță îndeplinirea criteriilor specifice 1 și 2.

Îndeplinirea criteriilor nu presupune includerea automată a atletului în lotul național. Numărul final de alergători va fi stabilit în funcție de îndeplinirea criteriilor, importanța obiectivului de performanță propus, posibilitățile financiare ale FRA, precum și aprobarea delegației finale de către Consiliul Federal. Lista aprobată va fi  făcută publică în data de 2 aprilie 2018.

Comentarii:

# E lăudabilă deschiderea FRA spre probele de alergare pe distanțe lungi. După ce, tradițional, atenția a fost acordată probelor atletice clasice – unde performanțele au scăzut dramatic în ultimii ani – a venit acum, se pare, vremea unei mici schimbări de paradigmă. Respectiv, orientarea și spre sporturile de anduranță, care au un public fidel și pasionat, unde numărul participanților e (tot mai) mare, unde și numărul sponsorilor și al premiilor e în creștere.

# Sunt convins că posibilitatea de a reprezenta oficial România într-un concurs internațional va duce la o creștere a emulației în rîndul micii comunități de ultramaratoniști montani de la noi. Rămîne de văzut cît de serioasă și concretă va fi implicarea FRA.

# Criteriile enunțate de FRA par la prima vedere clare. Dar ar fi totuși o problemă principială: se introduce o listă restrictivă de criterii, introducîndu-se în plus un altul demn de un concurs de frumusețe (amuză ideea ca alergătorii interesați să își estimeze ei obiectivul de timp). Lipsește însă criteriul performanței, al formei de moment, al evaluării potențialului unui sportiv. Lucru care ar trebui făcut de un antrenor federal, ceea ce nu există la nivelul FRA.

# În acest moment, doar trei alergători români îndeplinesc principalele condiții. E vorba de Ana Cristina Constantin – locul 58 în clasamentul UTWT pe anul trecut (cu mențiunea că din cîte știm ea nu este legitimată la un club din România) și de Robert Hajnal – locul 37 și Radu Milea – locul 68, în același clasament. Altfel, da, mai există alți alergători care au alergat competitiv curse de 60-110 km.

# În încheiere, o observație personală. În comunicatul FRA se folosesc exclusiv termenii de ”ultraatlet”, ”competiție de ultraatletism”. În știre i-am evitat. E evident că termenii sunt împrumutați din limba engleză, numai că acolo ei includ ca sens și alte sporturi ultra, nu doar alergare (există astfel ultraatleți în concursurile de Ironman, la înot, la probe atletice combinate etc). De aceea, poate ar merita folosirea termenilor de ”alergare ultra / alergători de ultra(maraton)” sau de ”ultramaraton / ultramaratonist), care au intrat deja în uzul curent al comunității de alergători din România.

Comments

comments

Previous

Alicante. Europenele masters

Next

Maratonul Cluj. Multe premii în bani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also