luni, octombrie 21 2024
Pe scurt, despre primele zile ale celei de-a 24-a ediții a Campionatelor Europene de Atletism

# De fapt, e vorba de mult mai mult decît atît. Și în primul rînd e vorba de cum se reinventează sportul, în general. Așadar, anul acesta este pentru prima dată cînd Europenele ”clasice” sunt integrate unui eveniment multi-sport. Astfel, Campionatele Europene de Atletism în aer liber se desfășoară între 7-12 august, la Berlin, în timp ce într-un oraș-partener, Glasgow, au loc Campionatele Europene de gimnastică, nataţie, ciclism, canotaj, golf şi triatlon (2-12 august). Astfel, nu doar se celebrează sportul european, ci se încearcă atragerea către spectacolul sportiv și către mișcare a cît mai multor oameni.

# La Berlin și Glasgow concurează 4500 sportivi din 52 de țări. Audiența TV estimată a acestor două evenimente este de peste 1 miliard de persoane, inclusiv prin intermediul rețelelor digitale. Sunt așteptați să participe peste 500 de mii de spectatori. Mai bine de jumătate dintre aceștia urmăresc în direct probele de atletism.

# Campionatele Europene de atletism în aer liber de la Berlin sunt nu doar despre sport, ci și un spectacol de anvergură, promovat încă de anul trecut. Inovator este conceptul de ”European Mile”. Mai exact, în Breitscheidplatz, chiar în centrul capitalei germane, a fost construită o pistă de 400m, pe care oamenii sunt invitați să alerge și să facă mișcare. Lîngă aceasta va fi construită și o tribună cu 3.000 de locuri, de unde doritorii vor putea vedea finișul probelor de maraton, al celor de marș sau vor putea participa la festivitățile de premiere, ce se vor organiza noaptea și care vor fi însoțite de evenimente culturale. Să mai spunem că la cele 42de festivități de premiere, imnurile naționale sunt cîntate a capella, iar evenimentul e tranmis în direct de către doi cunoscuți oameni de media germani.

# La Berlin, România este reprezentată de 36 de atleți, distribuiți egal: 18 la fete și 18 la masculin. Detalii despre aceștia găsiți aici. Pînă astăzi, rezultatele obținute, nu sunt prea grozave, singura clasare onorabilă fiind un loc 7, la aruncarea discului, prin Adrian Firfirică. În rest, mai ales în probele de alergare, o simplă prezență în finală este considerată acum o performanță.

# Pentru mai bine de jumătate de cursă, au fost speranțe legate de Ancuța Bobocel, care a participat la cursa de 10.000 m. Ea se afla în frunte, dar vremea călduroasă și tempoul prea ridicat au făcut-o să abandoneze în cele din urmă. Cursa a fost cîștigată de Lonah Chemtai Salpeter (Israel), cu timpul de 31min:43.29sec, în timp ce cealaltă reprezentantă a României, Roxana Bârcă, a ocupat locul 12, cu un timp de 33min:17.61sec. Cald și înăbușitor a fost și în cursa băieților, unde Nicolae Soare a terminat pe locul 19, în 29min:13,82sec.

# Duminică sunt cursele de maraton, cu primul start la feminin, la ora 9:05, ora locală. România e reprezentată de Paula Todoran. La ora 10:00 iau startul băieții, dar printre cei 72 de finaliști nu se mai regăsește niciun român, în condițiile în care, deși calificat, Marius Ionescu a renunțat din cauza unei accidentări. Maratonul se va desfășura în inima Berlinului, pe un traseu în buclă, de circa 10km (parcurs de patru ori), ce trece pe lîngă mai multe puncte de interes turistic. E un traseu plat și rapid. Finișul va fi la Breitscheidplatz. Zeci de mii de oameni sunt așteptați să îi încurajeze pe alergători.

# Doritorii pot urmări evenimentul în direct, fie la TV, pe canalul Eurosport, fie pe platforma https://www.eurovisionsports.tv/EuropeanChamps18/athletics/

Comments

comments

Previous

Pe scurt. Ultra, cu cindrel la cucuieți

Next

Europenele de maraton. Campioni cu alură dramatică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also