luni, octombrie 21 2024

”Find your rythm, enjoy your run”. Cu acest mesaj, Kalenji – marca dedicată exclusiv alergării a Decathlon – și-a lansat noile produse ale anului 2016.

Noutăți sunt destul de multe, atât din domeniul textilelor, cât și al încălțărilor, atât pentru alergarea de șosea, cât și cea montană, însă le vom aborda pe rând, în zilele următoare.

000k

Poate cel mai important lucru e că acum Kalenji a decis să simplifice lucrurile în ce privește pantofii de alergare. Astfel, a renunțat la împărțirea clasică a încălțărilor în funcție de modul în care se calcă cu talpa piciorului / fuleu (pentru supinatori, pronație neutră și pronatori) și a decis să lanseze un model unic, bun pentru fiecare dintre aceștia.

Decizia, una riscantă la prima vedere, dar oricum inovatoare, merită o discuție mai amplă.

Pe moment, să spunem că simplificarea la nivelul încălțărilor s-a făcut prin lansarea conceptului K-only, care se bazează pe două idei principale:
–    Întărirea zonei centrale a tălpii pantofului, obținută prin introducerea unui elastomer termoplastic, de tipul Pebax
–    Întărirea zonei interioare a labei piciorului, cea pe care se împinge când piciorul se desprinde de sol

În plus, se păstrează evident partea de protecție la nivelul călcâiului, mai ales pentru încălțările de antrenament sau cele pentru distanțe lungi.

KonlyOlivier Weber, shoes engineer la Kalenji, spune că noile modele de încălțări nu își propun să corecteze în vreun fel fuleul alergătorilor, ci doar să îi protejeze și să îi ajute să alerge mai eficient, păstrându-și implicit caracteristicile călcăturii.

Încălțările sunt rezultatul unor teste de laborator și de teren de peste șase luni, pe un eșantion de 372 de atleți experimentați. Conform Kalenji, folosirea noilor modele de pantofi bazate pe sistemul K-only reduce cu circa 30 la sută riscurile de accidentare, față de modelele destinate fuleului neutru.

Am testat modelele Kiprun SD și Kiprun LD și prima impresie a fost bună spre foarte bună, mai ales în ce privește SD, un pantof mai ușor, dinamic.  Pe larg, în curând.

Ar mai fi de menționat două mici amănunte pe care le-am remarcat la noua linie de textile destinată bărbaților. (Paranteză: nu m-am apropiat de raionul damelor, deși și acolo am înțeles că sunt noutăți). Astfel, păstrîndu-și aerul puțin auster, linia simplă, dar calitatea bună a materialelor, tricourile au un buzunar în față, un buzunar mare, transparent, unde se poate introduce numărul de concurs. Adio, așadar, acelor de siguranță sau centurilor de număr.

Și ultima noutate, aparent minoră, dar care mie mi se pare extrem de utilă: șorturile de alergare au acum un buzunar cu fermoar la spate. Încap lejer acolo 2-3 geluri sau un telefon.

Informațiile au fost obținute în urma participării la Press Camp Kalenji 2016, organizat în Sesimbra (Portugalia).

Comments

comments

Previous

Cum să nu (prea) aluneci în alergare!

Next

Kalenji. Noutățile anului 2016 (II)

1 comment

  1. Produsele exista deja in magazinele din Franta si din alte citeva tari . In Romania nu stiu, am inteles ca trebuie sa ajunga. Am intrebat despre preturi, mi s-a spus ca vor fi aceleasi cu cele din catalog. Respectiv, tricou la 25 euro, short la 20, Kiprun SD/LD – 90 euro. O sa intreb si la Decathlon Bucuresti sa vedem cum stau lucrurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also