joi, iulie 18 2024

Atleta Agnes Jebet Ngetich a pulverizat recordul mondial feminin pe distanța de 10 km, şosea. Kenyanca de 22 de ani a devenit prima alergătoare care coboară sub bariera de 29 de minute în această probă

Agnes Jebet Ngetich a realizat un timp extraordinar, pe 14 ianuarie, la Valencia, unde a terminat cursa de 10km în 28min:46 sec. Ea a reușit să îmbunătăţească astfel cu 28 de secunde vechea performanţă stabilită de etiopiana Yalemzerf Yehualaw (29min:14sec), în urmă cu doi ani, tot în Spania, la Castellon. Medaliată cu bronz la ultimele Campionate Mondiale de cros, Ngetich a reuşit duminică un timp mai rapid chiar decît recordul mondial la 10.000 m pe pistă, deţinut de etiopiana Letesenbet Gidey (29min:01 sec/03.100).

Merită spus că și compatrioata sa, Emmaculate Anyango, care s-a clasat pe locul al doilea, a încheiat cursa sub 29 de minute, cu timpul de 28min:57sec. De fapt, nivelul competițional a fost foarte ridicat, nu mai puțin de 4 alergătoare reușind să termine cu timpi sub 30 de minute. S-a pornit foarte tare, Ngetich – care a fost însoțită de un pacer bărbat – a trecut de borna primilor 5 km într-un timp fulminant de 14min:13sec, stabilind un nou record mondial pentru acest timp intermediar. În a doua jumătate a cursei s-a confruntat cu vînt din față, ceea ce a dus la o ușoară încetinire a ritmului.

”Sunt foarte fericită. Nu mă aşteptam la acest recordul mondial. Am venit să-mi îmbunătăţesc timpul, sperînd la un timp de cel puţin în jurul a 29min:14sec”, a declarat Ngetich la finalul cursei. Ea acum se pregătește să ia startul la Campionatul mondial de cros, ce va avea loc în martie, la Belgrad și apoi la Jocurile Olimpice de la Paris.

Comments

comments

Previous

Un an bun pentru maraton

Next

Gerar. Pledoarie pentru alergarea în echipă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also