luni, octombrie 21 2024

La noi s-a alergat pe zăpadă la europene și în sală la naționale. Altfel, au fost două maratoane majore

# Două au fost evenimentele sportive importante ale sfîrșitului de săptămînă care au implicat și probe de alergare. La Cheile Grădiștei, unde s-au desfășurat Campionatele Europene de Winter Triathlon, sportivii români s-au descurcat excelent, obținînd patru medalii și primul loc în clasamentul pe națiuni:

  • Viorel Pălici – medalie de bronz la categoria Elite individual;
  • Maria Luisa Rășină – medalie de argint la categoria U23 și locul 4 la Elite individual
  • Echipa României de ștafetă, reprezentată prin Viorel Pălici și Maria Luisa Rășină – medalie de bronz
  • Robert Tămîrjan – medalie de aur la paratriatlon, PTS4

Concursul – pentru a cărui bună desfășurare s-au ”alocat” 80 de tone de zăpadă artificială – a presupus alergarea a 8 km pe zăpadă, parcurgerea a 14 km de Mountain Bike tot pe zăpadă și 12 km de schi fond. De altfel, triatlonul de iarnă este în cursă pentru prezența în calendarul oficial al Jocurilor Olimpice din 2022.

Puteți vedea aici rezultele sportivilor români obținute la începutul lui februarie la Mondialele de Winter Triathlon, desfășurate în Italia.

# Al doilea eveniment important de la sfîrșitul lunii a fost Campionatul național indoor de atletism, ajuns la a 50-a ediție. Evenimentul a fost un bun prilej de verificare pentru atleții seniori și de tineret, însă nu s-a înregistrat niciun rezultat notabil (care oricum nu ar putea fi omologat, deoarece Sala de atletism din București nu este conformă standardelor WA).

Dintre rezultatele consemnate menționăm victoria Claudiei Bobocea (CSA Steaua, calificată la JO în proba de 1.500 m), în proba de 800 m, a Roxanei Bîrca (CSA Steaua) la 3.000 m şi 1.500 m, ca și rezultatul similar al lui Adrian Garcea (CS Pandurii Tg. Jiu). Toate rezultatele sînt disponibile aici.

Cîteva rezultate externe, tot pe scurt:

# Etiopianul Birhanu Legese a cîştigat pe 1 martie maratonul de la Tokyo, cu un timp de 2h:04min:15sec. La fete, prima a fost israelianca de origine kenyană Lonah Chemtai, cu un timp de 2h:17min:45sec. Iniţial erau aşteptaţi circa 38.000 de alergători la Tokyo, dar organizatorii au limitat participarea la circa 300 de atleţi la toate categoriile, solicitând publicului să evite să urmărească cursa pe stradă, din cauza coronavirusului Covid-19.

Galen Rupp cîștigă clar Trialul olimpic de maraton / Foto: Runners World

# Se cunosc atleții ce vor reprezenta Statele Unite la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Trialul, desfășurat în ultima zi de februarie la Atlanta, a fost cîștigat de către Galen Rupp – 2h:09min:20sec (el va participa la a patra olimpiadă, avînd un argint la 10.000m și un bronz la Rio, la maraton). Rupp a fost urmat de debutantul Jacob Riley – 2h:10min:02sec și de veteranul Abdi Abdirahman – 2h:10min:03sec. Să spunem că Abdi are 43 de ani și va participa la a șasea sa olimpiadă. Și că Rupp a cîștigat la această cursă 80mii USD.

Trialul de anul acesta s-a aflat mai mult în atenția publicului deoarece la start s-a aflat și Jim Walmsley, unul dintre cei mai cunoscuți ultramaratoniști ai momentului. Aflat la prima sa cursă de maraton, Walmsley a terminat al 22-lea, cu un timp de 2h:15min:05sec.

Altfel, surprinde componența echipei feminine, toate cele trei maratoniste calificate fiind cvasi-necunoscute. Prima a terminat Aliphine Tuliamuk (30 ani) – 2h:27min:23sec, urmată de Molly Seidel (25 ani) – 2h:27min:31sec și Sally Kipyego (34 ani) – 2h:28min:52sec. Să mai spunem că Tuliamuk e de origine kenyană, iar Kipyego are o medalie olimpică de argint la 10.000m, pe cînd reprezenta tot Kenya.

Comments

comments

Previous

A fost doborît un record european deținut de G. Szabo

Next

Cum îți îmbunătățește echipamentul de calitate nivelul de performanță sportivă?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also