joi, iulie 18 2024

Alergarea montană a dominat calendarul competițional al week-endului 10-11 septembrie.

Mondialele

A 32 ediție a Campionatelor Mondiale de Alergare Montană (WMRA) a adunat la start 323 de sportivi din 35 de țări, care s-au întrecut în stațiunea Sapareva Banya din Bulgaria. Au fost puse în joc medalii la opt categorii (juniori și seniori, individual masculin și feminin și pe echipe, juniori și seniori). Șase țări au cîștigat medalii de aur: Germania, Cehia, Austria și Italia, în probele feminine, și respectiv Uganda și SUA – de cîte două ori, în probele masculine.

Campioni mondiali la seniori au devenit Andrea Mayr (Austria), ce a alergat în 39min:04sec distanța de 7,3 km (cu 700m diferență de nivel) și respectiv Joseph Gray (SUA), cu un timp de 1h:02min:12sec, pe distanța de 12,5km (+1390m diferență de nivel).

România a avut echipă completă la feminin, senioare, obținînd următoarele rezultate: Cristiana Ghiță – locul 25, cu un timp de 45min:02sec,  Denisa Dragomir – locul 28 (45min:39sec), Ingrid Mutter – locul 36 (46min:23sec). Echipa a terminat pe locul 7, din nouă țări participante. Oarecum de neînțeles, Federația Română de Atletism nu a deplasat echipă masculină (comunicat aici), chiar dacă anterior băieții au avut rezultate decente, iar costurile cu deplasarea nu ar fi fost foarte mari.

La juniori au fost obținute următoarele rezultate: Andreea Doroftei – locul 14, Iulia Zudor – locul 23 și Alexia Hecico – locul 31. România a terminat  pe locul 5 la echipe. Băieții s-au clasat astfel: Gabriel Bularda – locul 15, Adrian Garcea – locul 23, Peter Herman – locul 32 și Cristian Stoean – locul 39, iar la echipe țara noastră s-a clasat pe locul 6.

Rezultatele complete se găsesc aici.

ci

Montan

De ceva vreme, Ciucaș X3 a intrat în topul celor mai căutate și celor mai bine organizate curse de de la noi. Această a șaptea ediție a competiției marchează cîteva ”borne” în alergarea montană din România:

  • Un concurs cu peste 1100 de finișeri la toate probele competitive. Au fost 732 de finișeri la semimaraton, 347 la maraton și 90 în proba de ultramaraton. Surprinde numărul mare al celor înscriși anterior, dar care din diferite motive nu s-au prezentat la start (au fost alte cîteva sute de persoane în această situație).
  • Un concurs care a avut peste 100 de ultramaratoniști la start. După cum am spus, au fost 90 de finișeri, plus alți 7 alergători care nu s-au încadrat în timpul limită și alți 27 care au renunțat pe parcurs. Pare de necrezeut, dacă e să comparăm cu situația de doar acum 2-3 ani, dar s-a ajuns la circa 120 alergători ce se înhamă la o cursă montană de peste 100 km.
  • Un concurs montan cu peste 50 de fete ce termină maratonul (au fost, mai precis, 67) și 11 care au terminat ultramaratonul. De remarcat că la ultramaraton, la fete, nu s-a înregistrat vreo descalificare sau vreun abandon!

Ar fi mai multe de spus despre organizarea foarte bună, vremea potrivită pentru alergare (poate puțin cam cald), despre atmosfera prietenoasă, traseele deosebite și trăirile unice ale numeroși participanți, dar ne vom limita să consemnăm căștigătorii: Bogdan Damian – 1h:51min:10sec și respectiv Gianina Tănase – 2h:24min:09sec (semimaraton), Viorel Pălici – 3h:41min:34sec și respectiv Maria Magdalena Velișcu – 5h:00min:32sec (maraton), Robert Hajnal – 11h:29min:23sec (nou record al cursei) și respectiv Cristina Cecan – 15h:30min:47sec (ultramaraton).

Rezultatele complete sunt disponibile aici.

Trail și șosea

  • Ediția a doua a Ascotid Trail Race a adunat la start, în Tîrgu Mureș, aproape 200 de persoane ce au concurat în două probe competitive: semimaraton și cros 8 km, plus o cursă pentru copii. La semimaraton cei mai rapizi au fost Nicolae Bălan – 1h:17min:07sec și respectiv Daniela Cîrlan – 1h:37min:23sec. Rezultatele complete sunt aici.
  • Peste 500 de alergători au luat startul, pe  11 septembrie, la şase probe din cadrul Semimaratonului Galaţi: semimaraton (21 km), ștafetă (3 x 7 km), cros (7 km), cursa populară (3 km), cursa copiilor (250 m) şi – aici un lucru inedit pentru România –  proba animalelor de companie „Charlie” (350 m). Concursul a avut un caracter umanitar, alergătorii fiind îndemnați să se asocieze cîte unei cauze. De remarcat că la finișul probei de semimaraton a ajuns și Gabriel Drăghici care, pe cont propriu, a parcurs un triplu IronMan pentru a susţine cauza „Prematurii au o şansă” a Centrului de Iniţiativă Comunitară.
  • Tot o competiție ce a pus mai întîi accentul pe promovarea unui stil de viaţă sănătos ca şi pe incluziunea socială, integrarea celor defavorizati şi promovarea şanselor egale, și nu pe competitivitate, a fost și ”Pe-un picior de plai”, organizat la Timișoara de Asociația ”Alergotura”. Trei distanțe – 7,2 km, 14,5km și semimaraton și peste 200 de participanți. Rezultatele sunt consemnate aici.

Dintre crosurile desfășurate tot în acest sfîrșit de săptămînă să amintim Beach Run și Color Run București.

Triatlon

A opta ediție a Trichallenge Mamaia, cea mai mare competiție din Europa de Est de triatlon. Circa 1500 de participanți, la trei probe principale, individual și pe ștafete. În proba olimpică (1500m înot, 40km bicicletă și 10km alergare) pe primele locuri au terminat Zsombor Deak – 2h:04:14sec și respectiv Ştefania Ion – 2h:27min:12sec. Rezultatele complete se găsesc aici.

Foto: Corneliu Pochiu – Ciucaș X3

 

Comments

comments

Previous

Cum să ai o vacanță toridă

Next

Big Red Run. O poveste din deșert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also