vineri, iulie 19 2024

Puține competiții interne de alergare, însă acest lucru a fost suplinit de cursele externe (cu unele rezultate bune pentru sportivii români), în majoritate de anduranță.

Sky Running

  • Atleții români care au participat la Rosetta Skyrace, cursă desfășurată în Italia, au avut clasări foarte bune. Astfel, la fete, Denisa Dragomir a terminat prima, parcurgînd cei 22 km (cu 1.740 m diferență de nivel pozitiv) în 2h:34min:15sec, nou record al cursei. Ea a fost urmată de Ingrid Mutter, în 2h:40min:52sec (Rezultatele finale aici). La băieți, Gyorgy Szabolcs Istvan s-a clasat pe locul 6, cu un timp de 2h:14min:57sec (Rezultatele finale aici). Toți alergătorii români concurează pentru echipa Valetudo Skyrunning Italia. Cursa  a fost ultima etapă a circuitului La Sportiva Running Cup, ce a inclus alte patru concursuri. În clasamentul final al circuitului (detalii aici), Dragomir a terminat tot prima,  Mutter pe locul 2, iar la băieți Gyorgy pe locul 3.

Roseta

Alergare

  • Prima ediție a Gorun Trail, o cursă organiză în Mercheașa, județul Brașov. Competiția a fost legată de prezența în zonă a celui mai vechi gorun din țară, care  se pare că a prins rădăcini în jurul anului 1075. Au fost două curse, numite sugestiv ”Bătrânul Carpaţilor” (distanță 10km) și ”Traseul Bazaltelor” (distanță 30 km). Participare destul de numeroasă pentru un concurs la debut și nu au lipsit nici alergătorii valoroși. Cursa scurtă, unde au fost 130 de finișeri, a fost cîștigată de Gabriel Velian – 49min:57sec și de Raluca Bancoș – 1h:01min:01sec, în timp ce în proba lungă (105 finișeri) primii au fost Cătălin Atănăsoaei (1h:55min:55sec) și respectiv Daniela Cârlan (2h:32min:51sec). Rezultatele complete se găsesc aici.
  • Tot o cursă aflată la debut: Semimaratonul Internațional EXplore Maramureș. Desigur, după cum arată numele, organizat în zonă, la Baia Mare Sighetu Marmației. Au fost trei curse de alergare, un semimaraton de 21 km, cros – 4 km și Kids Run pentru copii. Au fost 17 participanți la cros și 37 la semimaraton. În ultima probă, pe primele locuri au terminat Ovidiu Neguș – 1h:47min:01sec și respectiv Torok Ibolya – 2h:09min:14sec. Mai multe detalii despre concurs se găsesc pe site-ul oficial.
  • Alte concursuri de alergare: Concursul Național de Toamnă Masters, cu probe de 100m și 5.000m, în rest probe de sărituri și aruncări (detalii aici), Crosul Terry Fox (a 16-a ediție) și Crosul Programatorilor, la Craiova (rezultatele aici).

Adventure

  • Este singurul concurs de gen adventure de la noi. Ediția din acest an a ProPark Adventure, desfășurată în județul Brașov a avut startul la Zărnești și sosire la Babarunca. Au fost 230 km de parcurs, timp limită 50 ore. S-a concurat în echipe de patru persoane (minim o fată), iar ca probe au fost: alergare, ciclism montan, orientare sportivă, canoe, probe pe coardă etc. Dificultatea concursului e aratată de faptul că din 20 de echipe înscrise doar șase au reușit să termine. Cîștigători au fost zărneștenii de la ”Grind Piatra Craiului”, respectiv Andreea Dan, Lucian Clinciu, Dan Spulber și Adrian Spulber. Rezultatele și detalii se găsesc aici.

Anduranță / IronMan

  • Andrei Roșu a reușit să termine un Deca Triathlon Swiss, desfășurat în Elveția. Între 24 august – 2 septembrie, Roșu a parcurs zilnic distanțele unei probe de IronMan, respectiv 3,8 km înot (în bazin de 50m), 180 km pe bicicletă și 42,1 km (maraton) în alergare. Roșu s-a clasat pe locul 9 (din nouă participanți), cu un timp total de 159h:48min:40sec (Distanța maratonului a parcurs-o în timpi cuprinși între 5h:39min și 6h:32sec). Clasamentul final este disponibil aici. Cel puțin în proba de alergare, timpii cîștigătorului sunt impresionanți, cu 3h:21min pe maraton, chiar în cea de-a zecea zi a cursei).
  • Cu ceva întîrziere, să anunțăm și că orădeanul Istvan Szokolsky a participat la Campionatul Mondial de Dublu IronMan (26-28 august, Lituania), unde a parcurs, în două zile de concurs, 7,7 km (înot), 360 km (ciclism) și 84 km în alergare. La final, Szokolsky s-a clasat pe locul 26 (din 29 de participanți) cu un timp total de 32h:17min:41sec. Rezultatele complete se găsesc aici.
  • Pe 4 septembrie, patru români au concurat la Challenge Walchsee Kaiserwinkl, concurs organizat în inima Alpilor, în Austria, care a și fost pentru prima oară Campionatul European pe distanța Half (1,9 km înot – 90 km ciclism – 21,1 km alergare). Detalii despre ei și cursele lor, pe site-ul partener Biciclistul.ro. Și tot aici, despre singurul român participant la Campionatul Mondial de IronMan 70.3.
  • Și în încheiere să ne întoarcem tot la anduranța în alergare, amintind de proiectul ”Maratonului Sacral”. Mai precis, trei clujeni (Bogya Zoltan, Istvan Leszai și Szenasi Zoltan) au plecat pe 27 august din Șumuleu Ciuc urmînd să parcurgă 850 km, pînă la Budapesta, pe un traseu ce urmează un drum tradițional de pelerinaj al maghiarilor din România. Detalii despre acest proiect pe pagina de Facebook a Clubului Sporturilor Montane Rupicapra.

Foto: Rosetta Skyrace

Comments

comments

Previous

Te uită cum înot, Septembre

Next

Patru campioni susțin Maratonul Internațional București

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also