joi, iulie 18 2024

Cîteva noutăți. Succint.

–    Un cros caritabil la sfîrșit de săptămînă
–    Ce mai e nou pe frontul anti-doping
–    Cum a alergat ”Citizen Runner”

Cros
”Crosul pentru viață” este un eveniment de alergare ce se va desfășura sâmbătă, 19 martie, între orele 10.00 – 13.00, în Parcul „Alexandru Ioan Cuza” din București. Startul se dă din Strada Rotundă. Sunt două probe:
– Cros, aproximativ 9 km (Trei ture de lac IOR, cu afișarea rezultatelor)
– Fun Race, aproximativ 3 km (o tură de lac)

„Crosul pentru viață” este o acțiune caritabilă ce are drept scop promovarea respectării și sprijinirii femeilor și familiilor aflate în situație de criză (sarcină neașteptată, violență, abuz, impas material, locativ etc).  Fondurile obținute în urma evenimentului vor fi folosite pentru acordarea de sprijin de urgență grupurilor țintă la solicitarea acestora și la derularea de evenimente de conștientizare a gradului de risc social în care se află grupurile țintă.
Mai multe detalii aici.

Anti-doping
Atleta ucraineană de etnie română Natalia Lupu, 28 de ani, a fost depistată pozitiv cu meldonium, aceeaşi substanţă descoperită şi la controlul antidoping efectat de Maria Şarapova la Australian Open, conform Federaţiei ucrainene de atletism. Lupu spune că a luat din 2001 medicamentul mildronat, care conţine substanţa meldonium, interzisă de WADA de la 1 ianuarie, din cauza unor afecţuni cardiace. De atunci, ea efectua controale medicale la fiecare şase luni şi i se prescria mildronat. Ea a precizat că nu a mai luat medicamentul de la mijlocul lunii noiembrie 2015, deoarece ştia că subtanţa mildonium va fi interzisă şi se aştepta să nu mai fie descoperită în corpul ei.

Campioană europeană în 2013 la Goteborg şi vicecampioană mondială în 2012 la Istanbul în proba de 800 de metri, ambele competiţii în sală, Lupu a mai fost depistată pzitiv în 2014 cu metilhexamină, un stimulent, fiind suspendată nouă luni. Acum, Natalia Lupu va rata participarea la Campionatele Mondiale de atletism în sală de la Portland (SUA), programate între 17 şi 20 martie.

Peste 99 de sportivi, inclusiv medaliaţi la Jocurile Olimpice şi campioni mondiali, cei mai mulţi din Rusia, au fost depistaţi pozitiv în acest an cu meldonium, a anunţat Agenţia Mondială Antidoping (WADA).

Pe de altă parte, e posibil să avem noi cazuri de dopaj răsunătoare. Asta pentru că eșantioanele prelevate la Jocurile Olimpice 2008 de la Beijing și 2012 de la Londra vor fi din nou analizate, pentru a avea siguranța că toți sportivii vor fi corecți la Jocurile de la Rio. ”Scopul acestui program este să îndepărtăm sportivii care au trișat la Beijing și la Londra, dar pe care nu i-am depistat în acea vreme, deoarece metodele de analiză nu erau atât de avansate ca astăzi”, a spus Richard Budgett, directorul medical al CIO.

J
”Citizen Runner”
Așa i se spune în Japonia lui Yuki Kawauchi (vezi imagine mai sus), unul dintre cei mai buni alergători pe distanțe lungi din această țară. Ce îl face special pe Kawauchi nu sunt neapărat modestia și capacitatea sa extraordinară de muncă (astfel de calități sunt comune printre japonezi) ci faptul că el face performanță în condițiile în care lucrează zilnic 8 ore ca funcționar guvernamental.

Kawauchi are ca PB 2h:08min:14sec la maraton și 1h:02min:18sec pe distanța semimaratonului. Deși nu a cîștigat vreo medalie la competiții majore, e privit ca un erou în Japonia pentru modul în care reușește să împace viața de sportiv cu cea de funcționar. Aleargă foarte des la concursuri, inclusiv la unele mici, dar și-a reprezentat țara și la campionatele mondiale IAAF de maraton și semimaraton. A încercat să obțină un timp de calificare pentru JO de la Rio, dar a eșuat de puțin (evident, a făcut baremul, dar nu a fost selecționat în echipa națională).

Săptămîna trecută Kawauchi s-a remarcat într-un semimaraton alergat la Kuki, orașul său natal. A venit pe locul 3, cu un timp de 1h:06min:42sec, în condițiile în care a alergat la costum, cu pantofi, cravată, cămașă. Timpul său ar trebui să fie un record mondial la alergarea costumată, dar cursa nu a fost omologată, așa că nici timpul nu va fi. Oricum, Kawauchi nu are neapărată nevoie de astfel de recunoaștere. El rămîne ”Citizen Runner”.

Comments

comments

Previous

Guvernul o ia la fugă. Din nou

Next

”Transilvania 100”. Ultimele noutăți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also