luni, iulie 22 2024

S-a apucat de alergat acum doi ani, cu doar cîteva luni înainte de a deveni cvadrigenar. Pur și simplu a simțit nevoia să își sfideze soarta. La acel moment avea 90 de kilograme, fuma de mai bine de 20 de ani, ducea o viață nu tocmai ordonată. S-a decis însă brusc să producă o schimbare în felul său de a fi, în viața sa. Radicală. Dintr-odată a decis să nu mai fumeze și să se apuce de alergat. A dat cu tifla vieții lui de pînă atunci.

Desigur, nu i-a fost ușor. Dar i-a ieșit. “Toți știm ce înseamnă să renunți la obiceiurile rele care îți plac“, spune acum. Prima alergare a fost un chin, aproape s-a tîrît cale de trei kilometri. După patru luni alerga însă 3000 de metri în 12 minute și 20 de secunde. Ajunsese la 74 de kilograme și se simțea tot mai puternic, mai plin de viață și vigoare. 

A început apoi să își dorească să alerge un maraton. 42 de kilometri și 195 de metri. Gîndul a venit oarecum natural, alerga tot mai mult, tot mai repede. A luat-o totuși treptat, a alergat primii 21 de kilometri fără să se oprească, apoi a trecut la 42, ba chiar a terminat cu bine și primul maraton montan.

I-a fost greu, tare greu uneori, însă nu s-a oprit. S-a accidentat, a exagerat din entuziasm, nu a știut întotdeauna cum să se odihnească sau cum să facă recuperarea. Anul trecut a alergat însă cam toate competițiile importante din România, ba chiar a participat și la curse de triatlon.

Îi place spiritul de competiție, e un alergător competitiv și ambițios acum, fără a degenera însă în vanitate goală. Mereu cu zîmbetul pe buze, inspiră forță și bucurie.

Săptămîna aceasta a decis – din nou brusc și sfidător față de o viață obișnuită – să alerge șapte semi-maratoane în șapte zile consecutive. De șapte ori cîte 21 de kilometri. La sfîrșitul unei zile de muncă petrecută pe un șantier, muncă grea desigur, la sfîrșitul unei zile în care invariabil își plimbă o oră cîinele în parc, Mugur Frățilă a găsit puterea de a alerga șapte zile, consecutiv, cîte 21 de kilometri.

Desigur, unii aleargă și mai mult și mai repede. Desigur, nu a făcut niciun record. Dar mult mai important, și doar pentru el, Mugur Frățilă a dovedit încă o dată că rămîne ceea ce este: un sfidător al unei vieți obișnuite.

Comments

comments

Previous

Presa pe fugă

Next

Nimic despre Valentin

2 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also