marți, iulie 16 2024

Kenyanul Eliud Kipchoge a fost din nou uimitor. Noul record mondial la maraton este acum de 2h:01min:09sec

Nu se poate zice că mai este o surpriză. Eliud Kipchoge a confirmat încă o dată că este cel mai mare alergător de maraton din toate timpurile. Acum, la Berlin Marathon, el și-a îmbunătățit propria performanță, reducînd nu mai puțin de 30 de secunde din fostul record mondial, pe care l-a realizat acum patru ani tot în capitala Germaniei.

A fost una dintre cele mai intense curse din istorie. Temperatură ideală, circa 13 grade, public numeros, cursa transmisă în direct la cel mai important canal de televiziune german, dar live și pe internet. Încă de la început, campionul mondial și olimpic nu a făcut niciun secret din faptul că vrea să își doboare propriul record mondial. Eliud Kipchoge a pornit cu o viteză… hai să îi zicem amețitoare, condus fiind de trei ”iepurași” (paceri) în dungi (mai exact cu niște tricouri cu un model cu în dungi orizontale).

Plutonul de alergători s-a destrămat repede, Kipchoge trecînd borna de 5 km în 14min:14sec, cu 13 secunde sub timpul de record mondial. La acel moment doar doi etiopieni s-au putut ține după el. La km 15, kenyanul era deja cu peste un minut mai rapid decât ritmul necesar recordului mondial. Cîțiva kilometri mai tîrziu, avea să treacă de jumătatea distanței în 59min:51sec, ceea ce ar fi însemnat un timp final de 1h:59min:41sec. Să reamintim că în 2018, tot la Berlin, Kipchoge a parcurs primii 21km în 1h:01min:06sec.

Așadar, în acest moment al cursei, faptul că Eliud avea să doboare recordul mondial devenise aproape o certitudine. Ba chiar, ținînd cont că el a fost întotdeauna un alergător extrem de calculat și că toate cursele sale importante le-a alergat cu un negative split, devenea posibil – deși încă incredibil de crezut – că ar fi capabil să alerge chiar sub 2h.

Însă, ritmul cursei avea să scadă vizibil. La km 25, pacerii au ieșit de pe traseu. După ce a reușit să se mențină pînă acum în spatele lui Kipchoge, etiopianul Andamlak Belihu a cedat pe așa că de acum încolo Kipchoge a rămas singur. Și a început să încetinească. La 30 km, el era încă în grafic pentru a doborî recordul mondial, dar un maraton de sub 2 ore părea puțin probabil.

Ultima porțiune a fost una mai mult de uzură pentru Kipchoge, care a continuat să încetinească, dar și-a păstrat avantajul care să îi permită un nou WR. Când a părut că se chinuie puțin la borna de 40 km – mia de metri anterioară a parcurs-o în 3min:12sec – Kipchoge a reușit totuși să găsească resurse pentru final, alergând în 2min:53sec la 41 km și reușind, cu un efort supraomenesc , să încheie în timp de nou record mondial: 2h:01min:09sec.

Întrebat la finalul cursei dacă ar putea să îmbunătățească din nou recordul, Eliud Kipchoge a spus că picioarele lui „încă mai au multe de oferit” și că speră ca ”viitorul să fie încă grozav”.

Finalul cursei de la Berlin

Să mai spunem că pe locul doi a terminat kenyanul Mark Korir, 37 ani, cu un timp de 2h:05min:58sec, iar pe locul trei a fost Tadu Abate, din Etiopia, cu un timp de 2h:06min:28sec. În întrecerea feminină, titlul la Berlin i-a revenit etiopiencei Tigist Assefa, cronometrată în 2h:15min:37sec (nou record al traseului și a treia performarnță din istorie), care a fost urmată de kenyanca Rosemary Wanjiru – 2h:18min:00sec şi de o altă etiopiancă, Tigist Abayechew – 2h:18min:03sec.

Comments

comments

Previous

Băneasa Forest Run. Ediția de toamnă

Next

Sun Challenge. Ediția a patra

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also