luni, octombrie 21 2024

A fost o cursă extraordinar de rapidă la Valencia, cu timpi aproape de recordurile mondiale. Plus un rezultat bun pentru maratonul românesc

Condițiile aproape perfecte de alergare și un traseu rapid au făcut ca la Maratonul Valencia din acest an (4 decembrie) să se înregistreze timpi excelenți, plus cîteva recorduri surpriză. La masculin, kenyanul Kelvin Kiptum, 23 de ani, a câștigat cursa (care de fapt a fost primul său maraton) cu un timp de 2h:01min:53sec, în timp ce etiopianca Amane Beriso, 31 de ani, a realizat o surpriză la feminin, terminînd prima în 2h:14min:58sec. În cazul fiecăruia a fost realizat cel mai bun al treilea timp din istorie.

Cursa masculină

Cu timpul său, Kelvin Kiptum a realizat totodată cel mai rapid debut la maraton masculin. În acest moment doar doi alergători sînt mai rapizi decît el: Eliud Kipchoge, care deține recordul mondial de 2h:01min:09sec (care a înregistrat anterior și un 2h:01min:39sec), și etiopianul Kenenisa Bekele –  2h:01min:41sec. Cum Kipchoge și Bekele aveau 28 ani și, respectiv, 31 de ani când au debutat la maraton, îi face pe fani să speculeze că Kiptum are un viitor grozav în față.

Pe scurt, o descriere a cursei de la Valencia. S-a alergat tare și compact de la început, grupat (un pluton de 19 maratoniști de elită) pînă pe la jumătatea cursei, cînd favoritul teoretic de la start, etiopianul Tamirat Tola (campionul mondial la zi) , a preluat conducerea pentru o perioadă de timp și a mărit ritmul. Doar șapte alergători s-au agățat de plutonul fruntaș la borna de 30km trecîndu-se în 1h:27min:34sec. Grupul fruntaș s-a redus rapid la trei alergători (Tola, Kiptum și tanzanianul Gabriel Geay). De aici încolo kenyanul a accelerat, s-a desprins la km32 , lăsîndu-și clar în urmă competitorii după o a doua jumătate a cursei excelentă, în 1h:00min:15sec. Așadar, pe locul doi a terminat tanzanianul Geay – 2h:03min:00sec, iar pe trei kenyanul Alexander Mutiso în 2h:03min:29sec.

Merită notat și rezultatul obținut de Nicolae Soare, care s-a clasat pe locul 36 la general cu un timp de 2h:13min:29sec. Timpul său este cel mai bun obținut în ultimii ani de către maratoniștii români, fiind la doar un minut de recordul național de 2h:12min:30sec, deținut încă din 1978 de către Nicolae Andreica

Cursa feminină

Și aici se poate vorbi de o surpriză. Asta pentru că etiopianca Amane Beriso nu se număra printre favorite, iar timpul său final, 2h:14min:58sec este a treia performanță feminină din istorie, doar kenyencele Brigid Kosgei – 2h:14min:04sec, în 2019 şi Ruth Chepngetich – 2h:14min:18sec în octombrie au înregistrat timpi mai buni. Favorită era considerată etiopianca Letesenbet Gidey (24 de ani), deţinătoare a recordului mondial la 5.000 m, 10.000 m şi la semimaraton, care însă a terminat pe locul al doilea, cu un timp de 2h:16min:49 (rezultat ce reprezintă totuți cel mai rapid timp înregistrat vreodată de o femeie la debutul său în maraton).

Și în cursa fetelor s-a pornit foarte tare, la jumătatea cursei Gidey și Beriso fiind în frunte, cu un timp de 1h:07min:18sec, iar recordul mondial părea atunci să cadă. Numai că, treptat, Gidey a început să dea semne de oboseală, iar la km 33 Beriso a preluat conducerea. Grupul de patru bărbați care alergase cu ele – unul dintre ei, pacemaker oficial – a preferat însă să rămînă alături de Gidey, în timp ce Beriso s-a detașat tot mai mult, cîștigînd detașat. Kenyanca Sheila Chepkirui a urmărit perechea din frunte și a completat podiumul, în 2h:17min:29sec.

În interviul de după cursă, Amane Beriso a declarat că ar fi putut doborî recordul mondial dacă ar fi avut alături un pacemaker.

Altfel….

== Rezultatele finale de la Valencia Marathon sînt disponibile aici

== Competiția a înregistrat un număr de 21.813 finișeri

Comments

comments

Previous

Maratoane din Europa pe care să le încerci în 2023

Next

Anduranța. Unde ne sînt limitele?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also