vineri, iulie 19 2024
Rezultatul vorbește de la sine: ultramaratonista Mara Guler a cîștigat en fanfare o cursă desfășurată în Statele Unite

Este pentru al doilea an consecutiv, cînd de la Icarus Florida UltraFest vin vești bune despre alergătorii români. Acum, cu puțin timp înainte de redactarea acestei știri, Mara Guler a reușit să termine prima, la feminin, proba de 144 de ore a competiției, timp în care a parcurs puțin peste 653km (distanța finală ar fi de 653,39 km, dar urmează să fie validată). Ea s-a clasat pe locul 2 la general.

Rezultatul Marei, care în viața ”civilă” este medic în Timișoara, nu reprezintă doar o premieră pentru ultramaratonul feminin românesc, ci și un rezultat foarte bun, inclusiv dacă e să fie comparat cu rezultate ale băieților.

Vor fi multe de spus despre această cursă, dar vom reveni.

În acest moment, să adăugăm că la proba de 144 de ore au fost 12 participanți, dintre care trei fete. O altă româncă, Florentina Iofcea a abandonat după aproape o zi, din cauza unor probleme medicale.

Clasamentul final poate fi găsit aici

Să menționăm că Mara Guler a alergat această cursă și în scopuri umanitare, propunîndu-și ca pentru fiecare km parcurs să strângă 1 euro pentru copiii de la Hospice Casa Speranței. Detalii aici.

Să reamintim că anul trecut, un alt ultramaratonist român a terminat primul acest concurs. De-a lungul celor șase zile de alergare, Nicu Buceanu a parcurs distanța de 658,8 kilometri, ceea ce reprezintă cel de-al doilea mai bun rezultat al unui alergător român în această probă. La concurs a mai participat și Adrian Bonțiu, care a parcurs distanța de 426,7 km, terminînd pe locul 7 din 11 participanți.

Icarus Florida UltraFest se desfășoară la Fort Lauderdale (Florida) și are probe de 12h, 24h, 48h, 72h și 144h. Se aleargă pe un circuit lung de 1,04km, iar concursul este acreditat de către USATF (federația americană de specialitate) și are nivelul Bronze Label IAU.

Nu sunt foarte mulți alergători români care au terminat curse de șase zile (un astfel de concurs nu s-a organizat încă la noi în țară). Cel mai bun rezultat ar fi cel al lui Vasile Frigura, care în 2014, la vîrsta de 54 de ani, a alergat 722,273 km la concursul ”6 Giorni del Pantano”, desfășurat în Italia (vezi aici). Să mai menționăm rezultatul din mai 2013, al lui Szilard Szilveszter care a parcurs atunci 487,03 km în cadrul unui concurs desfășurat la Budapesta. Și cam atît. Altfel, cea mai bună performanță mondială într-o cursă de 6 zile aparține lui Yannis Kouros, care în 1984 a alergat, la New York, 1022 km.

Un interviu mai vechi cu Mara Guler poate fi citit aici (nu fiți derutați că purta alt nume), iar despre rezultatele ei am scris constant (oricum, deține mai multe recorduri naționale pe distanțe foarte lungi și a avut cele mai bune clasări românești la competițiile importante).

 

Comments

comments

Previous

Reţea de trasee pentru alergare montană în Bihor

Next

Record mondial la 15km

1 comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also