duminică, noiembrie 24 2024
Deși s-a vorbit mai puțin despre asta, printre cei 19 alergători care au participat la evenimentul Redis Record Run 6h de săptămîna trecută a fost și o doamnă.  Singura, de fapt. Care a alergat foarte bine atunci, parcurgînd 66,7km de-a lungul celor șase ore de alergare. Mara Moroșan nu e chiar o necunoscută în lumea mică a ultramaratonului românesc, însă e cu certitudine o prezență discretă. De aceea, a venit vremea să aflăm mai multe despre ea.

Introducere

”Am 40 de ani, sunt din Timișoara, medic primar medicină de familie la Hyperclinica MedLife. Sunt, totodată, mama unei fetițe de 9 ani”.

De când aleargă? Cum, unde și cât se antrenează?

”Pasiunea pentru mișcare a existat încă din copilărie, când ma jucam „prinselea ” cu copiii de vârsta mea și timpul trecea astfel foarte repede. Au urmat ani cu multă mișcare și încet -încet am prins „microbul” alergării. În urmă cu patru ani am considerat că sunt pregătită pentru a începe un antrenament serios. M-am înscris la o sală de sport, SMARTFIT în Timișoara și ulterior, pas cu pas, cu ajutorul antrenamentelor instructorilor de acolo, a apărut dorințade a-mi depăși limitele, de a participa la competiții, de a avea rezultate. Mă antrenez de 3-4 ori pe săptămână, dimineața cu instructorul personal Clenciu Vlad care îmi „gândește ” antrenamentele adaptate tipului meu, exerciții de forță alternate cu cardio, fandări, sprinturi. Dupa-masă merg la clase de abdomene, Combat Force, TRX sau alerg maxim 10-12 km. Sfârșitul săptămânii implică o alergare mai lungă 20km-30 km cu trupa în aer liber sau diverse alte activități”.

Despre cursa de 6h

”Am decis să particip la această cursă din trei motive. Întîi, pentru că am primit invitația de a alerga de la Bogdan Adrian Mihai, unul din „greii ” alergării de anduranță de la noi, care întotdeauna m-a sfătuit de bine. Apoi, nu mai alergasem niciodată într-o asemenea cursă și nici timp de 6 ore. În cele din urmă am vrut să alerg și să mă simt bine alături de prietenii mei, alergători de elită din țară”.

”Privind în urmă pot spune că atunci am dat tot ce-am putut, dar la finalul fiecărei curse mă gândesc că este loc de mai bine”.

”Strategie de alergare nu îmi fac niciodată, nu sunt sclava gatgeturilor și nu îmi fac planuri. La ce mă gândesc însă cu meticulozitate este nutriția și hidratarea, pentru a obține acel dorit echilibru intre oboseală -odihnă -refacere care să mă ducă la terminarea cursei în condiții bune de sănătate. Am pornit foarte tare, undeva la 4min:20 sec/km, asta timp de o oră , după care am alternat, cu intervale parcurse între 4min:20sec -6min / km, pentru ca în final să mențin o medie de 6 min/km. Pe parcursul cursei, l-am avut alături pe David Iancu, un prieten adevărat, care m-a ajutat enorm. El, împreună cu alți colegi, cu organizatorii, m-au ținut „tare” cu apă, izotonic, banane, astfel încât nu am făcut nicio oprire la punctul de alimentare. Pe parcursul cursei am mai consumat un baton Isostar endurance și curmale.

Oricum, momentele mai dificile în cazul meu au fost legate de hidratare, pentru că, după atâția și atâția km alergați, încă nu știu să apreciez când și cât e suficient… Dacă organizatorii și colegii mei nu ar fi fost atenți, sigur rezultatul final ar fi fost mai slab”.

De ce alergare de anduranță

”Îmi place enorm să alerg, mă destinde, îmi dă o stare de bine și îmi pune ordine în activitățile de zi cu zi. Prin intermediul alergării și mai ales a alergării de anduranță, întinsă pe km întregi, am „învățat „și m-am autoeducat să nu abandonez niciodată. Cu perseverență și constant, un lucru care se începe trebuie dus la bun sfârșit”.

Obiective pe 2017

”În primul rînd, ar fi vorba de participarea la Ultrabalaton, primul meu pas spre depășirea celor 180 km alergați anul trecut la S24h 9S24h.ro). Apoi, bineînțeles, din nou S24h, cursa mea „de acasă „, în 22-23 septembrie, unde voi încerca să alerg 48 ore cât mai mulți km. Și nu în ultimul rând principalul obiectiv este mă mențin sănătoasă și în putere”.

Alte curse alergate

”Primul meu concurs a fost Maratonul Internațional Cluj 2015, unde au fost și primii 42 km alergați vreodată. Am reușit atunci să obțin locul 1 la categoria mea de vârstă și locul 5 open feminin, ceea ce mi-a dat o mare încredere în mine. Au urmat competiții după competiții, cele mai dragi mie fiind și cele mai grele: – Maraton Arad 2015 (locul 1), Maraton DHL Brașov 2015 (locul 1), Răchițele 2015 (locul 1), Maratonul Nisipului 2016 (locul 2), Ultramaratonul Beckecsaba–Arad, împreună cu prietena și promoterul meu Iulia Ghinga, 100 km (locul 1), Ultramaratonul Arad 2016 (locul 1), Maratonul DHL 2016 (locul 1), Maratonul Baru Mare Hunedoara (locul 2), Ultra Fairplay Ștefești – 12h, 99km sau S24 h – 24 h, 180 km. Am alergat în foarte multe curse și în ștafetă sau triatlon unde am făcut proba de alergare, cu clasări pe podium”.

Comments

comments

Previous

Aleargă (și) prin subteran la Călătorie între Cer și Pământ 2017

Next

Recomandare. Maratonul Internațional Sibiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also