luni, mai 20 2024

Britanicul Russ Cook tocmai a terminat o alergare de circa 16.210 km, din sudul pînă în nordul Africii, călătorie care a durat aproape un an de zile.

Au fost 352 de zile de alergare, ceea ce înseamnă o medie zilnică de 46 de kilometri. Russ Cook a devenit prima persoană din lume care a reușit să finalizeze parcurgerea integrală, de la nord la sud, a continentului african. Britanicul de 27 de ani a pornit în alergare din Cape Agulhas, Africa de Sud, și a terminat pe 7 aprilie în Ras Angela, Tunisia, traversînd astfel 16 țări și porțiuni din deșertul Namib și Sahara.

A avut o echipă de sprijin formată din cîțiva prieteni, o camionetă cu tracțiune integrală și o rulotă, adică minimul necesar.

Pe parcurs, Cook – persoană extrovertită și neobișnuită la prima vedere, prin barba sa roșie uriașă – a documentat călătoria pe diferite canale de socializare, inclusiv printr-o serie populară pe YouTube. Și-a format un public loial prin faptul că a reușit – cu umor și sinceritate – să prezinte nu doar realizările, ci și dificultățile întîmpinate. Dificultăți care nu au fost chiar puține: a fost jefuit, a trebuit să alerge prin nisipul deșertului cu ce a avut la îndemînă, respectiv o pereche de ochelari de înot (ulterior și-a luat unii mai mari), a avut dureri serioase de spate sau parte de intoxicații alimentare. Dar lucrurile acestea sînt, într-un fel sau altul, inevitabile în astfel de condiții.

Traseul urmat de Russ Cook – Foto: IrunFar.com

Și tot cum se obișnuiește, Cook a ”atașat” proiectului său și o componentă umanitară, reușind să strîngă circa 613 mii de lire sterline pentru două organizații caritabile.

Mai sunt și alți alergători care au reușit traversări lungi ale Africii. Ceea ce este neobișnuit și, să zicem, interesant la Russ Cook este că el e o persoană absolut normală, care nu a avut parte de un sprijin logistic ieșit din comun și care nici nu are prea multă experiență (în CV nu are distanțe foarte lungi alergate, în mai multe zile consecutive). Însă ambiția și determinarea au fost importante. Și încă un lucru de subliniat, specific zilelor noastre: a reușit să se promoveze intens pe toate rețelele sociale, fiind urmărit de milioane de oameni. Acest lucru l-a ajutat la momentul potrivit: popularitatea sa a determinat autoritățile algeriene să îi acorde o viză specială pentru a intra în țară.

Cartea aceasta poate ajunge la un copil. Este suficientă o donație făcută aici. Mulțumim

Comments

comments

Previous

Barkley. Și prima femeie

Next

Record național la 6h

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also