joi, aprilie 18 2024

Brutală. Terifiantă. Misterioasă. Cam acestea sunt printre cele mai folosite adjective despre Barkley Marathon. Este o cursă al cărei principal scop nu e să o termini, ci să te facă să o abandonezi. Britanica Jasmin Paris a devenit prima femeie din lume care a terminat competiția.

Fix cu o oră înainte de începerea Maratonului Barkley, un bărbat cu o barbă demnă de Moș Crăciun suflă într-o cochilie de melc. Cînd își aprinde o țigară, mereu Camel, alergătorii pornesc spre locurile sălbatice ce le stau în față, în unul dintre cele mai epuizante – și misterioase – ultramaratoane de pe glob.

Organizate de un singur om, Gary „Lazarus Lake” Cantrell, maratoanele Barkley cer alergătorilor să parcurgă cinci bucle totalizînd aproximativ 130 de mile și 60.000 de picioare altitudine cumulată (aproximativ cît două urcări pe Everest).

Traseul nu este marcat, iar concurenții trebuie să memoreze în prealabil traseul. Prima și a treia buclă se parcurg în sensul acelor de ceasornic, în timp ce a doua și a patra buclă se parcurg în sens invers acelor de ceasornic.

Majoritatea participanților nu termină cursa, iar cifrele sînt elocvente: doar 18 persoane au terminat traseul în cei 37 de ani de existență a Barkley.

Dar la ediția de anul acesta, care s-a încheiat pe 22 martie, cinci persoane au terminat concursul, inclusiv prima femeie care a reușit vreodată să o completeze. Ea se numește Jasmin Paris și a reușit să ajungă la finiș în 59h:58min:21sec, cu doar 99 de secunde înainte de timpul limită. Britanica s-a născut în Hadfield, în Derbyshire, iar ea terminase anterior ceea ce se numește „Fun Run”, varianta mai scurtă, respectiv a parcurs trei dintre buclele competiției.

Totul este neobișnuit la Barkley. Începînd cu înscrierea. Nu se anunță public așa ceva, nu există un site oficial. Detalii din concurs se oferă doar pe un cont Twitter, al unui jurnalist agreat de către organizatori.

Ca și cum alergarea a 130 de mile nu ar fi fost suficient de epuizantă, cursa nu are nici măcar un traseu marcat. „Laz” le dă fiecărui alergător o hartă topografică a Frozen Head State Park din Tennessee, și aceștia trebuie să se bazeze doar pe o busolă sau pe memorie pentru a găsi traseul.

Cum știu că sunt pe drumul cel bun? Laz plasează 10 – 15 cărți în jurul parcului pe care alergătorii trebuie să le găsească pentru a rupe pagina corespunzătoare numărului lor de pe tricou.

Vrei să te înscrii pentru anul viitor? Probabil că nu vei reuși acest lucru. Accesul la cursă se face  doar cu invitație și participarea este limitată la 40 de participanți. Dacă ești totuși invitat, trebuie să scrii un eseu despre „De ce ar trebui să mi se permită să alerg la Barkley?” și să plătești o taxă de aplicare de 1,60 de dolari.

Ideea cursei le-a venit când au auzit despre evadarea în 1977 a lui James Earl Ray, asasinul lui Martin Luther King Jr, din penitenciarul de stat Brushy Mountain din apropiere. Ray a fost prins după 54 de ore de la evadare, fiind găsit epuizat, aproape mort de frig și foame. Reușise să parcurgă doar vreo 12 km în tot acest timp.

Comments

comments

Previous

JO Paris. Se anunță multe recorduri

Next

16.210 km alergați de-a lungul Africii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also