luni, octombrie 21 2024
Cum stăm? Cine participă? Ce ne propunem? Info și un interviu

La cea de-a XV-a ediţie a Campionatului Mondial de alergare montană de lungă distanţă, care va avea loc duminică în Polonia, la Karpacz,  România va avea nouă reprezentanţi. Echipa fetelor e formată din Denisa Dragomir, Iulia Găinariu, Ingrid Mutter și Andreea Piscu, iar cea a băieţilor din Bogdan Damian, Gyorgy-Istvan Szabolcs, Viorel Pălici, Andrei Preda și Ionuţ Zincă.

Cursa din Polonia va alinia la start 135 de alergători, 59 de fete şi 76 de băieţi, din 20 de țări.

Traseul competiţiei organizate de World Mountain Running Association este de 36,2 kilometri, cu o diferenţă de nivel de 2.110 metri, iar limita de timp impusă de organizatori este de 5 ore. Cea mai mare parte a traseului este stâncoasă.

Aceasta este cea de-a patra participare a României cu e o echipă de băieţi la mondialele de alergare montană de lungă distanţă. Pentru fete este cea de-a treia participare. Anul trecut cea mai bună performanţă a obţinut-o Denisa Dragomir, locul 3 la individual, iar Ingrid Mutter, pe 8, iar pe echipe a fost obținută medalia de bronz. Pe echipe, băieții au ratat de puțin podiumul, clasîndu-se pe locul 4.

*****

Sergiu Dascăl este unul dintre cei trei antrenori din delegaţia României, el ocupîndu-se de echipa masculină. În interviul de mai jos se arată încrezător în şansele României la această ediţie a mondialelor montane de lungă distanţă.

Sunteţi din nou, după mondialul de ultra din Spania, cel care se ocupă de delegaţia României…

E o delegaţie mai mare acum, e şi Valentin Coroja, antrenorul Denisei Dragomir şi Siviu Casandra, şef de delegaţie. Eu am echipa de băieţi şi pe Ingrid Mutter, care e sportiva soţiei mele, dar merg eu cu ea. De la băieţi îi am pe Gyorgy Szabolcs, Andrei Preda şi Bogdan Damian. Era şi Viorel Pălici, dar el este angajat în cadrul armatei şi ne-au rugat cei de la Steaua să-i dăm dezlegare şi el concurează pentru Steaua, alături de Ionuţ Zincă. Actele au fost semnate, dar nu ştiu dacă se rezolvă până la mondiale. Echipa e formată așadar din cinci sportivi, dar vor puncta doar trei dintre ei şi doi sunt rezerve. Noi am zis să mergem cu două rezerve, e mai bine aşa, pentru că anul acesta a apărut şi Zincă. La fete nu există o fată pe care să o lipeşti de cele trei, Dragomir, Găinariu şi Mutter. A apărut Andreea Piscu, o foarte bună alergătoare de şosea, să vedem ce va face pe lungă distanţă. Eu zic că e un lucru foarte bun, aduce un plus echipei, dar cursa rămâne cursă, ea încă nu a alergat aşa ceva, muntele e munte. A alergat, dar numai distanţe scurte, e o altă mâncare de peşte. Acum să sperăm că toată lumea va face o cursă foarte, foarte bună. S-a implicat şi federaţia foarte bine, au avut cantonament o lună la Piatra Arsă.

Care este obiectivul la aceste mondiale?

Obiectivul nostru este să avem cât mai mulţi sportivi în primii 25 şi pe echipe să ne clasăm între primele şase. Anul trecut am venit pe patru la băieți şi vrem să aducem puncte României, pentru că primele şase clasate aduc puncte. Ăsta este obiectivul, să rămânem în primele şase măcar. Anul trecut am fost la două puncte de locul 3, un punct de locul 5 şi la două de locul 6. Deci a fost o luptă foarte, foarte strânsă. Așadar, fiecare loc contează, fiecare punct. Anul trecut, cel mai bun loc l-a obținut Bogdan Damian, pe 14. La băieţi favoriţi sunt Italia, Marea Britanie, Statele Unite, sunt vreo şase echipe foarte puternice. Să vedem, sperăm să fim şi noi printre ele.

La fete, marea favorită  din echipa noastră este Denisa Dragomir, care anul trecut a obținut un rezultat fantastic. Şi la fete avem speranţe foarte mari anul acesta.

Cum vi se pare traseul, sportivii îl ştiu?

Traseul e foarte stâncos, cu multe scări (vezi foto – n.e). Gyorgy-Istvan Szabolcs e deja acolo în cantonament, a ajuns de duminică seara şi Denisa Dragomir a plecat tot duminică să vadă traseul. Restul delegaţiei va pleca vineri, cu două zile înainte de cursă.

Revenind la băieți, pot spune că toți au șansa lor. Anul trecut, Damian a plecat din postura de al patrulea om. Nimeni nu-i dădea nicio şansă, spuneau că nu e de lungă distanţă, dar a arătat că o cursă e o cursă. Acum nu pot spune că Damian va veni cel mai bine. Şi anul trecut au zis că nu are ce căuta şi totuși… Eu am fost de acord să avem cât mai mulţi în echipă pentru că aşa avem mai multe şanse. Unul care este rezervă poate să fie cel mai bun din echipă.

Ce contează cel mai mult într-o astfel de cursă?

E foarte importantă ziua, să prinzi ziua potrivită pentru această competiţie, să ai o stare generală foarte bună. Spre exemplu, Damian a prins anul trecut cea mai bună coborâre din concurs. Acolo a câştigat foarte mult, a fost ultima parte din concurs şi acolo a depăşit foarte, foarte mulţi alergători. Distanţa e cam tot pe acolo, cum a fost şi anul trecut. Anul viitor va fi o bătaie mare la ultramaratonul montan din Portugalia, unde scade distanţa, de la 87km, cât a fost anul ăsta, la 50 şi ceva de kilometri. Deci se va apropia foarte mult de traseul de la mondialul de lungă distanţă, ce îmi e 36km, ce îmi e 50km. Şi vor fi mai mulţi alergători. Acolo e diferenţă foarte mare de kilometri, pe când aici se jonglează cu 2-3 kilometri.

Dar au existat criterii de calificare pentru această competiţie?

După rezultatul de anul trecut s-a stabilit să rămână cei patru băieţi, între timp Zincă s-a pus pe picioare şi a zis că şi el poate ajuta echipa. Eu zic că şi venirea lui Zincă e un plus pentru echipă. Şi pe an ce trece echipa se va întări, deja apare concurenţă foarte mare la băieţi. La anul însă vor fi criterii, vom avea şi noi un campionat naţional de lungă distanţă. Nu o să se mai meargă tot ca până acum. Atunci federaţia va putea spune: avem campionat naţional de lungă distanţă, ăsta e lotul. Anul acesta va fi pe 22 septembrie, la Piatra Neamţ. La scurtă distanţă, naţionalele sunt în 4 august la Câmpulung Moldovenesc, iar mondialele sunt după aceea, la început de septembrie parcă, în Andorra. FRA poate spune că primii 4 sau 5 de la naţionale pleacă la mondiale, ca să nu mai fie nimic de obiectat. Şi atunci creşte foarte mult campionatul naţional, există o motivaţie…

Cheltuielile sunt acoperite de federaţie?

Da, transport, cazare, masă, diurnă, echipament, totul e suportat de Federaţia Română de Atletism. Acum, eu sunt foarte optimist, sper ca băieţii să facă o cursă bună. Anul trecut au făcut o performanţă fenomenală fără investiţii, deci anul ăsta nu putem să spunem că nu ne-a sprijinit nimeni, că am fost ai nimănui. Din contră.

 

Comments

comments

Previous

Full de dame zburătăcit prin ograda stadionului turbat

Next

Pe scurt. Am învins

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also